Установиха как избираме любимата си музика

Феновете обичат да слушат изпълнители, с които могат да се оприличат по характер

Установиха как избираме любимата си музика | StandartNews.com

Музикалният ни вкус по-скоро се формира спрямо характера на изпълнителите, отколкото песните им, установи ново проучване, предадоха от DailyMail. Хората обичали да слушат музиканти, с които могат да се оприличат по характер.

Екипът на д-р Давид Гринберг от университета „Бар-Илан“ в град Рамат Ган е изследвал над 80 хиляди фена и на 50 музикални идоли, сред които Бионсе, „Колдплей“, Елтън Джон, Тейлър Суифт, „Ролинг стоунс“ и други. Данните твърдят, че почитателите на принца на мрака Ози Озбърн, са неприятни личности, а тези на Дейвид Боуи – невротици. Отдадените привърженици на „Radiohead“ се отличават със силно изразена откритост.

Изследването е основано на добре познатите в психологията 5 белега на личността – добросъвестност, невротизъм, екстровертност, сътрудничество и откритост. Изследователите са успели с голяма точност да предвидят каква група или изпълнител би предпочел един фен, въз основа на неговата възраст, пол и музикален жанр.

Анкетираните фенове трябвало да класират 50 знаменитости въз основа на изброените пет белега. В изследването са били разгледани публичните представи за звездите, а не личните им качества. Участниците изпълнили три отделни прочувания и слушали разнообразна музика. Феновете оценявали характеристиките на музикантите спрямо петте белега. Изследователите наблюдавали още и реакцията на всеки човек към музиката и текста в дадена песен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай