Изринахме 10 000 тона боклуци

Планините по-чисти, в Пловдив събраха най-много

Изринахме 10 000 тона боклуци | StandartNews.com

София. Близо 360 хиляди доброволци се включиха тази година в кампанията "Да изчистим България за един ден!". В съботния ден от междублокови пространства, улици, паркове, градинки и нерегламентирани сметища в цялата страна бяха изринати над 10 хил. тона боклук. Тази година в кампанията се включиха повече хора, отчитат организаторите от бТВ.

Само в София да чистят излязоха 31 400 души. Извозеният към депото във Враждебна боклук е 418 тона. В инициативата се включиха много фирми, държавни и общински ведомства. Почистени бяха дворовете на над 80 столични училища. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също се включи в съботното почистване - първо в парка Въртопа в кв. "Младост", а по-късно и в кв. "Димитър Миленков".

"За мен е много важно да направим една кампания и да пазим България и София 365 дни в годината", заяви Фандъкова. Затова Столична община е създала организация да извозва едрогабаритните отпадъци от различните райони най-малко три пъти седмично. Графикът е качен на сайта на общината. Така ще спрем трупането на нерегламентирани отпадъци в кварталите на София", каза още кметът.

Близо 7000 служители на горски стопанства и природни паркове заедно с доброволци пък чистиха планините. Оттам бяха събрани 300 тона отпадъци. От парк Витоша са извозени 40 тона. В сравнение с миналата година изхвърленият там боклук е намалял с около 100 тона. Като цяло организаторите отчитат, че туристите пазят повече планините. Най-мръсно е в София и Пловдив-област, като под тепетата са събрани най-много отпадъци, отчитат организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай