Изпратиха Гого с "Бургаски вечери"

Стотици фенове от цялата страна пяха на гроба му "Сбогом, приятелю"

Изпратиха Гого с "Бургаски вечери" | StandartNews.com

Бургас. "Сбогом, приятелю. Ние пак ще пеем, но песента ни ще плаче с нас." Този емблематичен рефрен изпяха през сълзи стотици опечалени край гроба на обичания бургаски изпълнител Георги Найденов, когото народът наричаше просто Гого. Траурната церемония, която се състоя вчера в родния му град, показа за пореден път колко много са приятелите на вокала на "Тоника".

Над 1000 души от цяла България пристигнаха в Бургас, за да кажат последно сбогом на Гого. Обредната зала на траурния парк се оказа тясна, за да побере всички. Близо два часа множеството опечалени чакаха търпеливо на дълга опашка за поклонение пред тленните останки на големия музикант. Съпругата му Ева изглеждаше смазана от скръб. Символът на мъката й бе черен воал, покриващ косата й. Тя бе неотлъчно до ковчега на Гого заедно със сина им Димитър и съпругата му.

За да каже последно сбогом на приятеля си, в Бургас пристигна и Орлин Горанов. "Познавам го от 40 години и всяка среща с него беше празник. Българската музика загуби един голям човек и един голям музикант. Дано да има повече такива хора като него. За съжаление точно тук си даваме сметка какъв бе Гого и колко много направи", каза Орлин. Съболезнования на близките на музиканта поднесе и бургаският кмет Димитър Николов, който също бе близък приятел на Гого. Градоначалникът направи дълбок реверанс към паметта му и сам поведе траурната церемония, носейки в ръце кръста на Гого от ритуалната зала до гроба му.

"Бургас се раздели с един много скъп за всички нас човек. Загубата е изключително тежка и за мен като кмет на община Бургас и като негов приятел. Скърбя заедно с вас, със семейството и хилядите почитатели на един от най-обичаните български изпълнители", каза Димитър Николов. Той призова всички бургазлии, когато чуят неостаряващия шлагер "Бургаски вечери", да си спомнят за Гого. Една от най-известните песни на фамилия "Тоника" бе обявена още преди 6 години за официален химн на Бургас.

"Бургаски вечери" звуча през цялото време на дългото поклонение, докато над 1000 приятели на Гого си вземаха сбогом с него. Пътя до последния му дом извървяха най-известните местни политици, общественици и музиканти. Певицата Тони Димитрова и зам.-кметицата на Бургас Йорданка Ананиева не успяха да сдържат сълзите си. Сред голямото множество не бяха забелязани единствено Ваня Костова и Стефан Диомов. Близки на семейството споделиха, че композиторът се почувствал внезапно зле вчера сутринта и не бил в състояние да дойде на поклонението. "Стефан няма сили да види как Гого потъва в земята", коментираха през сълзи колеги музиканти.

"Беше прекрасен човек. Гого беше нещо много важно, той бе едновременно и двигател, и коректив", сподели през сълзи Асен Масларски.

"Работеше за всички и много го обичахме", каза композиторът Красимир Гюлмезов.

Бившият административен директор на "Лукойл Нефтохим Бургас" Петър Василев бе сред приятелите на Гого, които понесоха на рамене ковчега му от траурната зала до последния му дом. Съболезнователни телеграми до семейството изпратиха премиерът Пламен Орешарски и президентът Росен Плевнелиев. "Поздравът "Здравей, как си, приятелю" ще продължава да стопля сърцата ни и да ни напомня за това колко е важна обичта и подкрепата между хората.

Споделяйки с всички нас най-голямото си богатство - песните, Гого ни завеща духовна мъдрост и сила, преплетени в рибарските мрежи на "Бургаски вечери", се казва в съболезнованията на министър-председателя.

Сред най-близките на поклонението бе и кметът на Айтос Васил Едрев. "Никога няма да го забравим. Той бе човек с голямо сърце, винаги усмихнат и много земен. Не го видях да подмине някой, спираше винаги и говореше с всеки. Това бе нашият велик Гого", каза Едрев.

Вокалът на фамилия "Тоника" Георги Найденов издъхна в петък сутринта в дома си в Айтос след дълго и мъчително боледуване. Причината за смъртта му остана с много въпросителни. Първоначалната диагноза ЛАС, от която бе лекуван, впоследствие бе отхвърлена. Имаше сериозни подозрения, че причина за двигателните му проблеми е лаймска болест, но и тази диагноза остана непотвърдена, след като лечението й не даде резултат. Повече от година големият музикант бе прикован на леглото абсолютно неподвижен. През цялото време за него се грижеха съпругата му Ева и синът му Димитър. "Ева направи всичко, което бе по силите й, дори и невъзможното, за да го изправи на крака. Не жалеше пари и сили, всички знаете, ходиха в Израел, обиколиха много клиники в Европа, стигнаха дори и до Китай. За съжаление нищо не помогна. Гого бе интелигентен човек, образован и знаеше много добре какво го чака. През цялото време той не падна духом и се бореше докрай", споделиха негови приятели.

Последни думи от фамилия "Тоника":

"Сбогом, приятелю! Ние пак ще пеем, но песента ни ще плаче с нас..." Не вярвахме, че тези стихове са толкова страшни, както и не вярвахме, че ще дойде ден да напишем: Георги Димтров Найденов (6 август 1949-10 януари 2014). Гогич, приятелю, ти си тук, сред нас! И винаги ще бъдеш с нас. Микрофонът ти е включен! Сцената, прожекторите, публиката - чакат те. И ние чакаме усмивката и гласът ти да прозвучи! А теб те чака поредната идея, поредният проект, чашата с уиски преди концерт, недопушената цигара. Чака те оня зверски хъс за работа! И онази кротка, уморена усмивка след концерта. Миговете на отпускане преди следващия напън. Защото при теб нямаше покой и нямаше умора! "Няма умора"... Толкова искаше да запишем тази песен. Защото хората като теб не са родени за покой. Защото такива като теб се уморяват, когато нейде по-задълго спрат.
Гога!... Утре в 10... репетиция, приятелю!...

Милица, Ралица, Драго

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай