Изповедникът на царя се оттегли

Митрополитът ни в Европа Симеон подаде оставка заради влошено здраве, синодът я прие

Изповедникът на царя се оттегли | StandartNews.com

След безпрецедентното оттегляне на папа Бенедикт ХVI по здравословни причини примера му последва най-възрастният ни митрополит Симеон. 87-годишният владика, който е първият български архиерей за Западна и Средна Европа, подаде оставка заради телесна немощ. Молбата му е била единодушно одобрена от събратята му, научи "Стандарт" от синодални източници. За наместник е определен владиката на Велико Търново Григорий, който говори няколко чужди езика. Той ще трябва до три месеца да подготви избора на нов титуляр на престола. Очаква се гласуването да е през септември. Епископ Антоний остава викарий за Европа.

По канон митрополитското служение е пожизнено, но църковният устав позволява при основателни причини синодът да разгледа нечия оставка. Отдавна в канцеларията отлежава молбата за оттегляне на митрополита ни за САЩ и Австралия Йосиф, но тя най-вероятно мълчаливо ще бъде отхвърлена.

В църковните среди отдавна се говори за оставка на дядо Симеон, но тя все не се случваше. Владиката, който дълги години е бил изповедник на цар Симеон Сакскобургготски, се ползва с уважение в църковните и светските среди. Известен е като изкусен дипломат и умел играч между отделните лобита на черноризците. Медиите го нарекоха "българския Щирлиц", след като при отварянето на досиетата стана ясно, че е бил елитно ченге в Държавна сигурност и е действал в тила на врага. Симеон отдавна не се беше прибирал в родината. Отсъства дори при кончината на патриарх Максим м.г. и при избора на наследника му Негово светейшество Неофит т.г. Изненадващото му пристигане за лятната сесия на синода възкреси слуховете за оттеглянето му. Но до вчера те нямаха потвърждение.

Като най-логичен негов наследник на престола се сочи викарият Антоний. Младият владика е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Преди да замине за Берлин, където е централата на западната ни епархия, той бе викарий на Пловдивския митрополит Николай. Антоний от години се подготвя за издигането в църковната йерархия - заради преклонната възраст на митрополита на практика той движеше делата в цялата епархия.

Дядо Симеон, който е американски гражданин, отдавна живее във Финикс, Аризона. Вече е в специализирано заведение за възрастни болни хора. В писмото си до синода той посочил, че има лекарска забрана да пътува, което му пречи да обикаля епархията си и да се грижи за паството си, научи още "Стандарт". Помолил е напълно да бъде освободен от митрополитско служение, синодът да определи наместник и в най-скоро време да бъде избран наследник, който да продължи започнатото от него. Събратята му са го изпратили с тържествен обяд. Патриарх Неофит му пожелал дълъг живот, крепки сили и благословени старини, разказаха присъствали. Симеон става бивш митрополит на Западна и Средна Европа.

Кариера на духовник и на кадрови офицер

Дядо Симеон е със светско име Христо Костадинов. Роден е през 1926 г. във Варна. Бил е начален учител, като завършва през 1952 г. като частен ученик и курса на Софийската семинария. След което става студент в Духовната академия. По време на следването си е приет като послушник в Преображенския манастир. Подстриган е за монах през 1954 г. През 1957-1959 г. е на богословска специализация в Московската духовна академия, където е ръкоположен за йеромонах от руския патриарх Алексий I. През 1966 г. е назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в Ню Йорк. През 1973 г. става епископ. Именно тогава се урежда с американски паспорт. През 1979 г. е назначен за патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа, а през 1986 г. е избран за пръв митрополит на новоучредената Западноевропейска епархия на БПЦ.

Това е църковната кариера на дядо Симеон. Другата е на кадрови офицер от ДС, достигнал до чин майор в Първо главно управление с псевдонимите Христов и Торис. За разлика от другите владици, които или отричат агентурното си минало, или твърдяха, че са жертви на системата, дядо Симеон убедено е работил за службите и комунистическата власт. "Горд съм, че съм член на авангарда на социалистическата ни Родина - славната комунистическа партия! - за която работя и с която живея!", патетично завършва поздравлението си владиката до своите колеги през 1984 г. Симеон, който след промените се превърна в изповедник на Симеон Сакскобургготски, е докладвал дори за картичките, които си разменя с бившия монарх за Коледа и Великден.

Проблемите около митрополит Симеон започнаха в началото на века. Недолюбван от събратята си най-вече заради екуменистическата си позиция и по-специално заради желанието си за установяване на по тесни връзки между БПЦ и Ватикана.

При посещението на папа Йоан Павел II в България през 2002 г. той го сравни с Христовите апостоли, с което предизвика не малко отрицателни реакции сред духовенството и миряните. Последваха и неговите изпълнения с оставката. Сам я подаде през 2005 г. с мотива, че възрастта и здравословното състояние не му позволяват повече да управлява епархията си си. Тогава обаче покойният патриарх Максим го моли да не се оттегля. Втория път оставката му бе поискана от Светия синод. Тя обаче предизвика голяма скандал. Решението бе взето на 1 декември 2009 г. Тогава владиците приеха специална наредба, според която митрополит може да бъде отстранен от поста, когато в течение на две години поне една не е бил в епархията си. С което служебно го отписа от синода. Натанаил Неврокопски оспори решението на архиереите за отстраняването на дядо Симеон, като се позова на устава на БПЦ, съгласно който митрополитският пост е пожизнен. Самият дядо Симеон пък отказа да се оттегли с мотива, че държи връзка с епархията си.

Скандалът се разрасна допълнително, когато Светият синод определи за наместник на Западно и Средноевропейската епархия Старозагорския митрополит Галактион. Това предизвика голямо недоволство сред вярващите в българската общност в Западна Европа и те изпратиха многобройни протестни писма и декларации. В крайна сметка синодът се отказа от решението си и възстанови Симеон на поста му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай