Изложба, посветена на Борис Христов, гостува в НС

Изложба, посветена на Борис Христов, гостува в НС | StandartNews.com

София. "Борис Христов е име, с което всеки българин трябва да се гордее", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той откри в парламента изложба от фотографии, документи, книги и грамофонни плочи на Борис Христов. Тя е посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития български бас. Бележитият оперен изпълнител по уникален начин съчетава славянската душевност и певческо съвършенство и разнася по света името и славата на България, на българското хорово изкуство, славата на невероятния български оперен талант, продължи той. Нека сме горди, че България има Борис Христов и нека в учебниците на българските деца името и животът му да бъдат пример за тези, които идват след нас, призова Миков.

Директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов отбеляза, че за втори път в последните години българският парламент е домакин на събитие, свързано с великото и значимо изкуство - операта. Той посочи, че под патронажа на парламента са били отбелязани и 120 години българско оперно дело, а сега е домакин и на 100-годишнината от рождението на великия българин Борис Христов, съобщиха от пресцентъра на парламента.

В експозицията са включени издания, посветени на Борис Христов, негови записи в България и снимки от съвместните му участия с хора на Софийската опера. Представени са портрети и фотоси от различни години и роли от сцени по цял свят, на които е пял Борис Христов. Непоказвани снимки от детските години на прочутия изпълнител се допълват от факсимилета на негови писма.

Изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Борис Христов, е сред събитията в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа през 2019 г. Организирана е със съдействието на Министерството на културата и е включена в календара на тържествата, посветени на юбилея на големия артист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай