Изгряващ репортер спечели конкурс на БНТ

Изгряващ репортер спечели конкурс на БНТ | StandartNews.com

София. Росен Цветков от БНТ спечели награда за изгряваща звезда на конкурса за тв програми, организиран от Асоциацията на европейските обществени телевизии "Сирком". Той е от надеждите на "Сан Стефано". "Откакто се помня, обичам да разказвам истории. Винаги съм искал да бъда само и единствено журналист. Да разследвам, да търся провокиращи размисъл и дори променящи човешки съдби теми и гледни точки", споделя той. Преди да попадне в БНТ, учи занаята в програма "Хоризонт" на БНР. Казва, че там е невероятна школа, която е оставила дълбок отпечатък в кариерата му. Съдбата го отвежда в "По света и у нас", където го кани самата Вяра Анкова, която по това време отворя широко вратите за млади репортери.

"Динамиката ме научи да бъда бърз, точен, да не се отказвам лесно", разправя ентусиазирано той. Наградата, която получи, се връчва в памет на известната румънска журналистка Ванда Кондураче, убита при трагични обстоятелства преди няколко години. В международното жури има представители на BBC и Еuronews, както и на други европейски телевизии без българско присъствие. Освен пари връчват и статуетка. Най-важното е, че церемонията е в свещения испански град Сантяго де Компостела.

През 2012 г. Росен взе приза за разследваща журналистика за филма си "Глас под наем". Той подписа и лентата "История на красотата", в която разказва за трагичната съдба на художничката Василия Стоилова. "Няма случайни неща. В "Денят започва в неделя" решиха, че е добре да направя интервю с Явора Стоилова, майката на Василия. Докато говорех с нея и разглеждах картините на дъщеря й, нарисувала по невероятен начин своята анорексия, изтръпнах.

Останах шокиран от това как болестта буквално е превзела хиляди младежи у нас като епидемия. И как те по един и същ начин я сравняват с чудовище, надвиснало над тях, което контролира всяка стъпка от живота им. След срещата с Явора се прибрах в нас и започнах да чета дневниците на Василия - прощалните й послания преди смъртта. Знаех, че тази история може да промени живота на други, да ги върне обратно сред нас. Особено ако бъде разказана в телевизионен вариант. След премиерата разбирах, че не съм сгрешил", казва още Цветков.

Той прави под прикритие разследване за купуването на гласове на местните избори през 2011-а. "Бях добър актьор. Когато преследвах купувачите на гласове, лъгах и играх толкова, колкото никога до този момент в живота си. Това е представление, в което трябва да си убедителен. Всяка грешка води до разколебаване на хората, чиито престъпни схеми разкриваш. Трябва железен сценарий и много добре да се помнят лъжите. Забравиш ли откъде си почнал, всичко може да свърши с провал", разказва той. "В Несебър целият бях опасан със скрити камери. Слях се с тълпата, която беше обиколила училището, където се гласуваше. Влязох в ролята на гласоподавател, желаещ да си продаде гласа. Офертите не закъсняха".

Когато не е зает с каузи, Росен пътува до непознати далечни места, за да разпусне най-качествено. Всеки ден прави физзарядка и слуша ретро музика. Като малък участвал във фестивали, сега пее само в караоке барове. На 12 май ще изпусне "Депеш" заради работата, но е убеден, че жертвата си струва, защото моментът е важен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай