Изгориха тон и половина месо със салмонела

Продължава контролът в три от млечните кухни, където бяха засечени заразени мръвки

Изгориха тон и половина месо със салмонела | StandartNews.com

Варна. 1572 килограма пилешко месо са поставени под възбрана и унищожени в екарисажа на  Варна. Там е изгорено сурово пилешко от двете партиди на търновския производител „Пименс" – Стражица, в които беше открита салмонела. Това обясни за Стандарт Нюз  д-р Живка  Манева, шефка на областната дирекция на агенцията по безопасност на храните.

Налични количества от партидите са изтеглени от склада на едро на фирма „Варна оборот", от кухня №1 и от  търговската мрежа, където се предлагат.

В самото предприятие в Стражица са въведени допълнителни рестриктивни действия и съгласно указания от централата на Агенцията по храните се вземат проби по вътрешен мониторинг от произвежданите партиди.

До края на седмицата ще продължи постоянният контрол в три от млечните кухни, където бе установено заразено със салмонела месо. Следи се стриктно за  хигиената в кухните и на персонала, както и температурата при приготвяне на храната, посочи д-р Живка Манева.

Взривът  от салмонелоза, който избухна във Варна през септември, вече е овладян. Такъв не е имало от 10 години насам, шефката на регионалната здравна иснспекция д-р Божанка Георгиева. Причината за него бе вторично замърсяване на сурово пилешко и недостатъчно добрата топлинна обработка на месото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай