Изабел и Флориан носят гръм и мълнии

Изабел и Флориан носят гръм и мълнии | StandartNews.com

Дъжд и гръмотевици ще има през цялата седмица заради антициклона Изабел и циклона Флориан. Най-много валежи се очакват във Велико Търново и Русе, съобщи вчера климатологът Георги Рачев пред БНТ. Изабел донесе прохладата от Атлантическия океан след продължителните жеги у нас. Флориан пък се движи на изток. Вчера на много места в страната се изляха порои. В пет области на страната беше обявен оранжев код.

Десетки коли спряха на пътя заради силна буря, която се разрази към 17,00 часа в Нови Искър, съобщи Блиц. Днес преди обяд над Западна и по-голямата част от Централна България ще преобладава слънчево време, но след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места отново краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа предимно слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в крайните югозападни райони - 32 - 33.

"Лятото не е свършило", категоричен беше Георги Рачев. Той прогнозира повишаване на температурите до края на август и топъл септември, който също ще става за море.

Дъждът "бута" камъни в Кресненското дефиле

Дъждът, който се изсипа в понеделник през нощта, активира свличането на скални отломки на главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Шофьорите да карат внимателно по шосето в участъка между Малкия и Големия тунел, тъй като периодично падат камъни в дясното платно в посока Гърция. За това предупредиха в понеделник сутринта от полицията в Благоевград. Движението обаче нито е спирано, нито е ограничавано. Свличат се отделни камъни, но те веднага се почистват от дежурните екипи на фирмата, която поддържа пътя. От КАТ предупредиха шофьорите да преминават с повишено внимание не само през този пътен участък, но и през високопланинските проходи Предел и Папаз чаир. Почти навсякъде в Пиринския край пътните настилки са мокри и хлъзгави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай