Иво Папазов има над 100 шапки

Купува обувки, които никога не слага

Иво Папазов има над 100 шапки | StandartNews.com

1. Истинското име на виртуозния кларнетист Иво Папазов, който утре навършва 62, е Ибрям Хапазов. Свири от дете, на 13 вече е на заплата като оркестрант в ресторант и напуска училище. Диплома от строителния техникум в Кърджали взима на дърти години, по съкратената процедура, както казва.

 

2. Той е от семейство на потомствени музиканти от ромско-турски произход - кларнетисти и зурнаджии. Когато се родил, баща му дошъл в родилното направо от сватба в Кърджали. Извадил кларнета, отвързал червения конец, с който си завързвал мундщука, и с него му завързал пъпа.

 

3. По време на така наречения възродителен процес е съден и пратен в трудов лагер заради произхода си. Вкъщи обаче чества и мюсюлманските, и християнските празници. У дома му, в старозагорското село Богомилово, има икона, до нея стои ръчно направена керамика - шарж. Подарява му я човек на центъра на Стара Загора преди повече от 25 години. Изработил я, без да го познава лично, развълнувала го музиката му. Когато се прибере от път, Ибряма я поглежда и някак си се чуства по-леко.

 

4. За света го открива Джо Бойд, който е продуцирал и "Пинк Флойд", както и още много звезди. Именно Бойд е създател на британския лейбъл Hannibal Records, с който в края на 80-те Ибряма успява да подпише договор и издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна и циганска и турска музика.

 

5. Ибряма и неговият оркестър карат през 2007-ма британската преса да пише хвалебствени отзиви за концерта им в лондонската зала "Ислингтън академи". "Гардиън" възкликва: "Показаното от Иво Папазов е невероятно. Той е от хората, с които е по-добре да си нямаш работа. Едър, с черна фланелка и брада, музикантът се появи заобиколен от оркестър, чиито членове също изглеждаха като че ли току-що изпълзели от бар в потайните улици на София. Но когато започнаха да свирят, бе трудно да се отъждестви оркестърът на сцената с изобретателното, виртуозно и непрекъснато променящо се смесване на традиционни стилове и джаз импровизации." А вестник "Индипендънт" го нарича "свръхестествен гений на кларинета"

 

6. Коронен номер от странностите на Иво Папазов обаче е страстта му към шапките и луксозните обувки. Навсякъде, където отиде, купува на килограм. Обувките ги взема просто заради единия кеф, защото му харесва да си ги вади и от време на време да си ги гледа. Има стотина луксозни чифта. За някои от тях похарчил пари, увлечен по фасона им. Поне двайсет чифта не са обувани. А шапките сменя непрекъснато. Натрупал е над 150 чисто нови, и още 50 - "в оборот".

 

7. Когато се вълнува от нещо, си гризе ноктите. До кръв, без да се усеща. Заради голямото напрежение по концертите.

 

8. Догодина Иво Папазов ще трябва да се пенсионира, а няма как да докаже стаж. Защото е получавал хонорари от Концертна дирекция, но нито стаж му е вървял, нито осигуровки са му правени. "Обидно ще е, ако не получа пенсия", каза виртуозът пред "Стандарт"

 

9. През 2003-а участва във филм с музикантите от оркестъра на Марко Маркович. Заедно с Петър Ралчев ги кани лично режисьорът Алън Сийгъл. Но Ибряма никога не е гледал този филм.

 

10. Става ловец през 1990-та. Първият му излет е за пъдпъдъци. "Излизал съм и за едри животни, но след като веднъж видях на мушката разплаканите очи на кошута, спрях да стрелям по такъв дивеч. Иначе си имам кучета - английски пойнтер, гонче и два дакела", казва.

 

Сега излиза само на глигани, но пък месото на убитото животно не яде! Свинско не кусва. Прави барбекю от него за приятели. Върти на скарата кебапчета и кюфтета от убитото животно, като събира дружинката у дома си след лова. Хем им готви, хем им свири. Заклет въдичар е и заедно с един от синовете си има "тайно местенце" - язовир, чието име пази в дълбока тайна, за да не се навъдят бракониери. Там хващат огромни щуки и сомове и щом се снимат с джиесемите си с тях, ги пускат обратно във водата. Ибряма изобщо не яде риба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай