Ивановци се подмазват на светеца с червено вино

Лечев готви цял ден за синовете си, Агента и Гарелов поръчаха прасенце върху кисело зеле

Ивановци се подмазват на светеца с червено вино | StandartNews.com

София. Ивановците често се шегуват, че техният празник започва от Коледа и свършва на Атанасов ден. Общото между всички е, че стартират и финализират веселбата с червено вино - според тях, любимото на светеца им. Програмата им на 7 януари е натоварена на макс и това не е изненада за никого. Иван Тенев и адашът му Гарелов по традиция събират авери на печено прасенце върху кисело зеле. "На разточителната трапеза ще има и богоугодни мръвки - пача, кървавици и прочие вкуснотии", разкрива кулинарни акценти Агента. Кристина Димитрова, бившата съпруга и вечната приятелка на поета, и Донка Стамболийска, нежната половинка на тв водещия, до вчера следобед все още избираха подаръци за Ивановците. На партито, естествено, ще се говори и за незабравимия отсъстващ Иван Славков. Агента и Гарелов се канели за отведат компанията в някоя от любимите им кръчми в Сърбия или в Гърция, но не им се получило. Агента бди над болната си майка и почти не се отделя от нея, а Гарелов е притиснат от времето заради седмичното си предаване "Оригиналът".

Иван Лечев от сутринта ще готви за синовете си, въпреки че е много зает с поредния проект на "Фондацията". Големият, който е кръстен на него, е пристигнал в София от Лондон още по Коледа. Младши отскоро се трудел в ситото на мегаполиса и му предричали светло бъдеще в банкерството. Братчето му Косьо, което Жени Александрова-Лечева роди на легендарния музикант преди година и половина, е било отрупано с подаръци от щастливия батко. Лечев-старши, прочут майстор на перфектни блюда, е замислил специалитети от националната кухня.

Ивана довечера пее в столичен ресторант, чийто собственик й е адаш. Двамата са замислили грандиозно веселие. "Няма да забравя по-миналата година на този ден как ме изненадаха колеги. Чувам аз една бавна, тежка народна музика като за взимане на булка. Отварям вратата и гледам цял оркестър - акордеон, гайда, тъпан, кларнет. Казах им, че втори път няма да се омъжвам въпреки мелодията. Но успяха много се зарадвах, танцувахме, радвахме се. После отидохме на работа", разказва гласовитата фурия, която на галено наричат Ваня. Тя е кръстена на баба си Иванка по бащина линия, която не помни много добре, но е наследила и хубостта, и таланта си от нея. "И тя е била със светла коса и пъстри очи като мен, но аз се боядисвам в по-тъмни нюанси", казва певицата. Рапърът Иван Динев-Устата ще вдигне наздравици с приятели, които "се точели" за купон от няколко седмици и постоянно питали къде ще ги събере. Най-изненадана от името на баща си била дъщеричката му Ема. Когато я оставял в детската градина, малчуганите го разпознали и му се радвали. Един ден Ема изтърсила: "Днес ми казаха, че моят татко се казва Устата". Тогава той й обяснил, че така го наричат, когато ходи да пее, но за нея си е татко. Единствено Софи Маринова го нарича Уста. За всички останали е Ванката. Кръстен е на дядо си по майчина линия. Имало чудене дали да не е на другия - Георги. И пак щях да съм с едно от най-популярните имена, усмихва се рапърът.

Иван Звездев е заредил две големи гърнета с мръвки още от неделя - маестрото предпочита да не се застоява дълго в кухнята на празника си и затова се подготвя предварително. Рецептата му е проста и носи импровизираното заглавие "От всичко, колкото поеме" - пържоли, гъби, сметана, топено сирене и кисели краставички. Всичко на трапезата на звездния готвач ще бъде домашно приготвено от традиционната българска кухня със зимна насоченост - от домашно осолената пастърма, която го научили да прави в село Бъта, столицата на шарената сол, до туршията от патладжани. Любимата му дюлева ракия е акцент сред питиетата. Звездев е кръстен на дядо си Иван, строителен инженер, който прекарал по-голямата част от живота си в Аржентина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай