Ицо Папата излязъл от килията за Гергьовден

Ицо Папата излязъл от килията за Гергьовден | StandartNews.com

Един от най-влиятелните ромски барони Христо Върбанов - Ицо Папата е излязъл от Софийския затвор за да отпразнува Гергьовден с близките си.

Папата се е възползвал от правато си на домашен отпуск, потвърдиха от Министерство на правосъдието. Въпреки това в зандана се коментира, че това е станало с благословията на затворническите власти, които му симпатизирали. По-късно от правосъдното министерство уточниха, че лишеният от свобода Христо Върбанов изтърпява наказанието си по ред и в условия, които не се различават от тези на останалите лишени от свобода. На 7 май т.г. той е пуснат в т.нар. удължено свиждане – за срок до 12 часа извън затвора. Завърнал се е в установеното време. Общо 281 лишени от свобода от всички затвори в страната са пуснати в домашен отпуск за празниците по Герьовден. В началото на 2014 г. Папата бе осъден на 6 години затвор за изнудване на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов. По същото дело, подсъдим бе и ромският лидер Цветелин Кънчев - Дон Цеци, когото и двете предходни инстанции обявиха за невинен. Третият подсъдим Димо Димитров пък получи 3 г. условно заради влошеното му здравословно състояние. Тримата бяха съдени за това, че през 2009 г. са искали 165 хил. евро от ген. Николов заплашвайки го, че ще извадят компромати срещу него. Папата е разследван и по друго обвинение, но делото се бави и не влиза в Специализирания съд.

Проучване на медиите установи, че близо три години прокуратурата, в лицето на обвинителката Биляна Дукова, не вкарва в Специализирания наказателен акт обвинителния акт по ключово разследване. Папата бе закопчан при шумна акция на ГДБОП на 6 април 2012 г. в двора му в Костинброд докато кротко садеше цветя в градината. Ромският барон бе задържан заедно с дъщеря си Станка и още един член на групата им за изнудване. Тримата са изнудвали семействата на двама подсъдими по дело за подготовка и поръчка за извършването на убийство и опит за убийство на бизнесмен, на прокурор от ВКП и още на две лица. Участниците в престъпната група са поискали от близките на двамата суми над 100 000 лева, като са се ангажирали да осигурят свидетели, които да въздействат в хода на делото. Акцията по задържането беше проведена непосредствено след получаване на сумата от 15 000 лева.

Парите бяха открити у Папата и иззети заедно с мобилни телефони, сим карти и документи. Срещу него тогава са повдигнати 3 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за изнудване и за търговия с влияние. В организираната престъпна група, която Станка Върбанова - дъщеря на Върбанов, Борис Маринов, Тома Илиев и Златко Танев, Ицо Папата е бил ръководител. Според държавното обвинение Христо Върбанов е поискал 300 000 лева от бащата на Любомир Илиев - Любо Къдравия, за да отърве сина му от затвора. От Диана Владова Ицо Папата поискал 100 000 евро за мъжа й Станчо Владов. В същото време все още разследването не е приключило с обвинителен акт и не е депозирано в деловодството на спецсъда, защото Върбанов парадирал на всеослушание, че има страхотни контакти в прокуратурата и МВР. Прокурорката Биляна Дукова е бивш районен обвинител от Сливница.

Говори се, че от тогава тя има контакти с ромската фамилия. Дукова се прочу още през 2006 г., когато ВСС отказа от следовател в Сливница да я превърне в прокурор. Причината беше, че е участвала в конфискацията на прословутия джип BMW X 5, каран преди време от тогавашния шеф на Софийския градски съд. Скандалът тогава се разрази, защото луксозното возило бе конфискувано като откраднато въпреки, че реалният му собственик германец бе установен. Тогава стана ясно, че информацията от Интерпол за собственика е дошла едва след конфискацията, а следователката не изчакала данните от Интерпол с мотив, че те нямало да повлияят на правната квалификация на престъплението. Още тогава обаче се коментираше, че е имала устна информация, но въпреки това е побързала да конфискува возилото. Поредният случай с недосегаемостта на Папата, която той демонстрита пред съда и в затвора пък може да повлияе на наблюдателите от Брюксел твърдят запознати. Според мнозина ако Ицо Папата не попадне под ударите на закона за деянията си и успее да се измъкне от повдигане на обвинение, със сигурност страната ни ще получи поредния шамар от Европейската комисия в следващия мониторингов доклад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай