Италия върна на България нелегално изнесени ценности

Италия върна на България нелегално изнесени ценности | StandartNews.com

София. Голяма колекция от предмети с културно-историческа стойност, изнесени нелегално от България, бяха върнати на страната ни на официална церемония в Посолството на България в Рим, предаде агенция "Фокус".

Общо 3653 културно-исторически ценности връща Италия на България, съобщи „Фокус", цитирайки директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Освен него на церемонията са присъствали представители на италианската полиция, на отдела във Венеция, който е работил в сътрудничество с отдела за борба с трафика на културно-исторически ценности към ДАНС. Марин Райков, посланик на България в Италия, е подчертал в словото си, че това е един добър пример на сътрудничество, тъй като с други страни, поне засега, не може да се похвалим с такива съвместни, бързи действия по пресичане на трафик на културно-исторически ценности и особено – тяхното предаване на България. С други европейски страни, понякога това се точи с години, докато Италия вече няколко пъти предават крупни партиди културно-исторически ценности, е заявил посланик Марин Райков.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров благодари на българските и италианските полицаи за добре свършената работа. Всички участници в операцията от италианска страна получиха грамоти от институцията. Българските полицаи от отдела за борба с трафика на исторически ценности ще бъдат наградени след няколко дни в България.

Получените предмети ще бъдат представени на специална пресконференция в НИМ след няколко дни.

Петима българи и един италианец се разследват за крадените културно-исторически ценности, които бяха върнати на страната ни в Рим, напомня "Фокус". Операцията е започнала в края на 2012 г., благодарение на сътрудничеството с ДАНС. Подробности не бяха разкрити, но е известно, че от българска страна е имало петима души – 4 мъже и една жена, които са носели в добре пакетирани пакети общо 3653 културно-исторически ценности. Те са се настанили в хотел, и там са били арестувани. Един италианец е задържан в операцията, на който е трябвало да ги продадат. Той също е в момента следствен в Италия. Четирима мъже и една жена са трафикантите от българска страна, от Италия е само един, вероятно купувач – посредник. Задържаните са от областни градове в Северна България. Очевидно са дилъри, а не разкпочвачи, които най-често са цигани, каза още проф. Божидар Димитров.

Върнатите ценности са основно монети, но има и няколко десетки изключително интересни паметници. "Между тях са статуетки на римски божества, множество пръстени с геми (гемите са скъпоценни или полускъпоценни камъни с изображения). Също така - много интересен набор от медицински инструменти, отлично запазени – хирургически и зъболекарски инструменти (около десетина парчета), пълен набор от инструментите, нужни на един античен лекар. От Средновековието също има около двадесетина кръстчета от бронз - енколпиони. Три от тях са много големи и много богато украсени, с изображения на Христос, четиримате евангелисти, и са затворени. По всяка вероятност, съдържат мощи на светци. В София, като ги отворим ще видим дали има наистина има късчета от мощи на светци или нещо друго, но по принцип това трябва да има в тях", казва проф. Божидар Димитров.

Директорът на Националния исторически музей и министърът на културата информират за меморандум, който е подписан между България и САЩ за връщане в страната ни на ценни исторически предмети, които попаднат нелегално отвъд океана. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай