IT специалисти против вдигането на максималния осигурителен доход

IT специалисти против вдигането на максималния осигурителен доход | StandartNews.com

София. IT специалисти се обявиха срещу повишаването на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв. Това ясно от писмо на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) до медиите.

Решението на парламента ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от икономиката, характеризиращи се с най-висока добавена стойност, каквито са IT, аутсорсинг, финанси, както и върху интереса на чуждестранните инвеститори, чиито решения са в голяма степен базирани на предвидимостта на бизнес средата и стабилността на фискалната политика, пише в откритото писмо.

„В индустриите с висока добавена стойност като IT, основните разходи са за заплати и затова те са изключително негативно засегнати от такива промени", посочват двете организации.

Увеличаването на осигурителния праг не води до по-висока събираемост на данъците и намаляване на т.нар. сив сектор, а само до временно запълва дефицити в нереформирани сектори, смятат oт IT сектора у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай