Историята на емотикона за усмивка

Историята на емотикона за усмивка | StandartNews.com

Ще повярвате ли, че „усмихнатото човече", което всекидневно използвате в съобщенията си, е на повече от 50 години?

Да, Smiley не е измислен с появата на социалните мрежи!

С навлизането на комуникирането чрез чат, се налага и понятието „емотикон". Това може да се определи като „емоционална икона (образ)". Идеята на прилагането му е да се изрази емоционална реакция или състояние, което губи смисъл при обясняване.

Но къде започва всичко?

Историята за началото му е доста спорна. Някои източници твърдят, че още Ейбрахам Линкълн е използвал символите „;)" в своята кореспонденция. Разбира се, предполага се, че става дума за правописна грешка, отколкото за намигване, пише cheti.info.

В печатните издания още през 50-те години на миналия век, също е използвано двоеточие и затваряща скоба „:)".

Има изключително много претенденти за званието „създател" на усмихнатото човече. Според източници това е художникът-график Харви Бел. Първоначално идеята на заданието била да повдигне духа на работещите в голяма застрахователна корпорация като се изобрети нещо, каращо ги да се усмихват. Творението му се появило на бял свят през месец декември на 1963 г.

Следващите претенденти за създатели на емотикона са братята Бърнард и Мъри Спайн. Общата им фирма имала за дейност създаване на различни сувенири и нестандартни предмети. „Усмихнатото човече" се появило (през 70-те години на миналия век) на чаши, сувенири и други предмети, но най-популярно било носенето на значка с лозунга „Have a Happy Day", оттам идва и името „Smiley".

Отново през 70-те години на ХХ-ти век, Франклин Лоуфрани (френски предприемач) регистрирал като запазена марка „Смайли". Той заявил, че е негово дело и основал корпорация, с чиято дейност натрупал значително състояние, разбира се, пропускайки американския пазар.

Независимо от това кой си приписва заслугата за създаването на едно от най-разпознаваемите изображения, Харви Бел измислил и наложил „Международния ден на усмивката". Неговите наследници основали „World Smile Corporation", която търгува с подписаното твоение на Бел.

Забележителното, отличителното в дейността на корпорацията е, че след приспадане на всички данъчни тежести и задължения, чистата печалба се използва за благотворителност.

Така делото на един щастлив човек, кара много хора по света да се усмихват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай