Истории с лъжи

Имитация на любов, злобни майтапи и публични клевети най-често поразяват звездите

Истории с лъжи | StandartNews.com

"Всеки лъже! Прави го всеки ден, всеки час, докато е буден, докато спи, в своите радости, в своята тъга. Дори да си държи езика зад зъбите, неговите ръце, неговите крака, очи, цялото му поведение излъчва измамата." Думите са на Марк Твен, който измисли най-симпатичните хулигани в литературата - Том Сойер и Хъкълбери Фин. А само след два дни е 1 април, който със сигурност ще опари по-наивните и ще разсмее майсторите на шегите.

Въпреки разпространеното мнение, че жените лъжат много повече от мъжете, според някои изследвания е точно обратното. Американският психолог Фил Макгроу твърди, че мъжете лъжат два пъти повече от нежните си половинки. Един представител на силния пол си служи с измама средно по шест пъти дневно, а една дама - само три, сочи проучването.

Най-сигурният начин да разпознаем една лъжа е тембърът. Гласът винаги издава нервната възбуда, която обикновено съпътства прикриването на истината. Другата важна улика е усмивката - лесно е да различим престорената от автентичната, а ако сме свидетели на първия вариант, то най-вероятно се опитват да ни метнат.

Преди да дойде щурмът от шеги на 1 април, попитахме известните за най-големите лъжи, с които се е налагало да се справят. Ето какво разказаха те.

Измамата боли повече от ударите

Тервел Пулев, боксьор, олимпийски медалист

Много съм лъган и много бой съм ял, но и много съм побеждавал. Затова и не страдам толкова от нещата на ринга, а от раните, които може да ти нанесат хората, на които вярваш. Аз също съм лъгал понякога, не мога да си кривя душата, но никога злонамерено. Винаги съм се опитвал да помагам. Колкото до моя спорт - да, там всичко е надлъгване, като шах е. Никога не знаеш следващия ход на противника, но си длъжен да го предвидиш, за да се спасиш от тежките тупалки.

Наклеветиха баща ми

Александър Йорданов, бивш шеф на Народното събрание

Най-голямата лъжа, която един политик може да ви каже, е, че няма да ви мами никога повече. Чуете ли такова нещо, бягайте далеч! Иначе в личен план има една клевета, която трябваше да преживея, но така и не успях. Става въпрос за тоталната глупост, която разпространяваха - че баща ми бил участвал в убийствата на децата в Ястребино. Наложи се дори писателят Кольо Георгиев да опровергава тази лъжа от страниците на в. "Дума". Баща ми беше журналист във Варна и никога не е участвал в политически процеси. Не ми минава и до днес обидата.

Истината печели

Биляна Петринска, актриса

Никой не ме е лъгал до такава степен, че чак да повярвам и да заблудя самата себе си - а това е най-опасното. Случвало ми се е и аз да послъгвам, но това по-скоро е било рефлекс на самозащита, както и за да не нараня някого. Мисля си, че трябва да правим разлика между откритата лъжа и лекото изкривяване на истината. Но в живота си предпочитам да съм такава, каквато съм, защото това е най-сигурната защита срещу лъжата.

Че нямало извънземни

Георги Иванов, космонавт

Често са ме лъгали и на лична, и на професионална основа. Но и много пъти са ме питали дали съм срещал друг живот в Космоса. И за да не лъжа, винаги съм отговарял, че тогава бяхме на научна мисия и не ни беше това работата. Сега също не мога да дам еднозначен отговор, но само ще намекна, че няма как да сме сами. Нищо че много скептици не вярват.

Ставам президент на Македония

Проф. Божидар Димитров, шеф на НИМ

Не знам кога и как се е появил 1 април като такъв своеобразен празник и не мога да потвърдя теориите за възникването му. Но ще споделя една истина, свързана с мен, а именно: че тайно взех македонско гражданство и ще се кандидатирам за президент в Скопие!

Лъгаха ме за Слабака

Ернестина Шинова, актриса

Една от най-тежките лъжи в живота ми беше, че дълго време не ми казваха, че Петър Слабаков имаше рак. Много плаках. След време аз пък не казвах на съпруга ми Андрей Слабаков, че съм бременна с дъщеря ни Йоанна, за да разбера дали истински ме иска.

Менте е, че жените ме обичат

Буги Барабата, блус музикант

Да си мисля, че жените ме обичат - това е лъжата, от която най-много ме е боляло. А измамата, която ме дразнеше на макс, беше тази по време на диктатурата - как всичко ще потече по мед и масло и как едва ли не живеем в рая. Това е непростимо.

Мамиха ме мъже

Марина Попова, примабалерина на "Арабеск"

Доста пъти мъжете са се опитвали да ме лъжат. Пращаха ми цветя, покани, какво ли не, но аз много трудно се подвеждам и постепенно се научих да разпознавам неискрените и подмолни хора. Е, случвало се е и да се подведа, но за кратко. При мен лъжите вече не минават. А аз нямам за какво да мамя, защото имам всичко, от което се нуждая.

Че ще сме вечно млади

Юлиян Константинов, музикант и тв водещ

Трудно ми е да говоря за конкретните лъжи, които съм понесъл, защото не са една или две. Може би най-опасната е във философски смисъл, а тя е, че се самозаблуждаваме, че не остаряваме и че ще имаме вечно младежката си енергия. Това е може би най-осмислената и най-тъжната лъжа в живота ми. Иначе аз нямам кого и за какво да мамя - тези неща са за мошениците и неудачниците в живота.

Част от играта и живота

Атанас Атанасов, актьор

Хората се лъжем непрекъснато, но това си е част от играта. Първи април е измислен празник както 8 март, Денят на бащата, Св. Валентин и доста други такива. Лошото е обаче, че когато лъжем, ние сами се оплитаме в лъжите си, а като си подвел веднъж, после трябва да поддържаш съответната версия. И така се оплиташ още повече. Иначе мен са ме лъгали много пъти - например, че имам представление. Аз хващам таксита - бързам, тичам да стигна до театъра, а накрая се оказва, че са ме будалкали. По същия начин по време на спектакъл ме викат по уредбата да излизам на сцената, а въобще не е моя ред. После почнах да прилагам този номер на колегите.

Правиха ми "Скрита камера"

Богдан Томов, певец

Много пъти са се пробвали да ме пускат по пързалката, ама на стар краставичар краставици трудно се продават. Най-симпатичният опит беше, като се опитаха да ми правят скрита камера в "Сладко отмъщение". Усетих се още, когато ми се обадиха по телефона, но се направих на луд, уж че не разбирам за какво става дума. Бяха обзавели цяло студио, с публика, звук, осветление. Трябваше да бъде имитация на някакво шоу. За да не проваля спектакъла, участвах в "Сладкото отмъщение", но накрая показах среден пръст на камерата.

НЛО паднало в Каварна

Кметъла Цонко Цонев

По принцип на 1 април не могат да ме излъжат, защото съм подготвен и го очаквам, ама понякога се случва да ме подведат. Последният случай беше, че НЛО паднало в Каварна. Ей, Богу, разбиха ме! Скъсаха ми телефона от всички медии. Даже качиха някакъв фотомонтаж във Фейсбук. И трябваше да се обяснявам с часове, включително и на хората от града. Не знам кой ми го направи този номер. Аз обаче също съм си правил много майтапи за 1 април. Най-запомнящият се беше, че съм поканил Азис да пее в Каварна за празника на града. Цяла рок България беше потресена!

Измамих за катастрофа

Йоанна Темелкова, актриса

Имам един много голям грях на първи април. Тогава излъгах майка ми, че съм катастрофирала с колата и че съм със счупен крак в болница. Тя, като всяка майка, се върза жестоко. После се извинявах много време, а тя дълго не ми прости. Така че трябва да се внимава много с т.нар. шеги, защото от тях боли много, когато са непремерени и особено ако са отправени към много близки хора. Мен също са ме лъгали, но не съм преживяла нищо чак толкова болезнено.

Суетата те прави за смях

Кръстю Капанов, стилист

Много пъти са ме лъгали, а аз почти винаги поддавам, защото съм чувствителен човек и се връзвам и на най-дребното. От своя страна пък не обичам да засягам хората, но понякога не можеш да се въздържиш. В моите салони идват много жени, че и мъже, изключително суетни и с невероятно самочувствие. Те имат претенции, че приличат на Мерлин Монро или Брад Пит. И ние нямаме избор, освен да изпълним прищевките им. И тогава те се превръщат в подвижни карикатури, при това стават за смях не само на 1 април. Това обаче са непредизвикани шеги - те сами си го причиняват.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай