Историческото плаване на Стрефан и Макс

Те прекосяват Атлантическия океан с гребна лодка

Историческото плаване на Стрефан и Макс | StandartNews.com

Максим Иванов и баща му Стефан направиха историческо първо прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите. Те посветиха успешната мисия на кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията #Да За Живот!

Тяхното приключение започна на 14 юни 2020 г. от Портимао, Португалия. Тогава Макс е само на 16 години и 293 дни, което го прави "Най-младият океански гребец в света успешно прекосил океан".

Стефан и Макс  прекараха повече от 3 месеца в океана. Малката им лодка била връхлитана от "вълни - перални машини" - така сърфистите в Бразилия наричат вълните, които прииждат от всички страни.

Двамата започнали като абсолютни начинаещи в гребането. Имало болка - но се научили да я преодоляват. И така от Португалия до Барбадос - пътят изглежда като линия на картата, но всяка точка от тази линия, всеки ден е едно ново предизвикателство, ново изпитание за духа и тялото.

След 105 дни и само една спирка, двамата изминаха 4 444 морски мили при променящи се условия. Температури от 9 до 38 градуса, спокойни води и тропически бури. За да се стигне до възклицанието: ,,Земя!!! Виждамe земя!''

Най-трудно било началото.

"Лодката се клати все повече. Не знаеш как ще се завърти, как ще се справиш, дали ще можеш да излезеш изпод нея. След това свикваш, влизаш в зоната на комфорт отново", споделя сега Стефан Иванов пред БНТ.

"На мен ми беше много интересно да разбера какво е това да бъде човек там в тази необятна шир по средата на океана, където няма друг жив човек", допълва Максим.

"Имаше момент, в който ни препоръчваха да се откажем. Нашият навигатор Ралф Тюен, който е прегребал 9 океана, горещо ни препоръчваше да потърсим спасителна лодка и да излезем на сушата, тъй като следваше поредица от много бури, но ние бяхме решили, че в лодката, която бяхме построили, която е като капсула, като космическа капсула, няма как да влезе бурята при нас", казва Стефан.

Максим и Стефан срещнали и пирати. За щастие успели да избегнат близка среща с тях като изключили светлините и гребали на сляпо.

"След много дни лашкане напред-назад, борба с теченията, борба с ветровете, борба с вълните, успяхме малко по-малко да се придвижим до края", казва Стефан.

Дебнели ги и акули - 2 - 3, може би 4 метрови. Кръстили една Виктория - като треньорката си.

"Реално не ни беше страх. Ние живяхме на лодката и знаехме, че няма там как да ни нападнат. Аз много исках да видя косатка отблизо и видях една на около 20 метра от мен и това беше невероятно", казва Максим.

Понякога им се струвало, че гребат по нанадолнище, друг път - нагоре. Усещането било като да носиш партньора си на гръб.

"Това е не само една невероятно интересно приключение, но и изгражда характер. Дава ти безброй уроци за живота, които ще използвам", допълва още Максим.

Най-много се страхували от изолацията. При буря - броили секундите между светкавицата и гръмотевиците, за да изчислят колко далеч са. Плавали през светлина - флуоресцентен планктон, наподобяващ безброй светулки. Светлината за тях каква е - повече хора да говорят за донорството и да кажат "Да, за живот".

"Новото решение, за което смятаме да се борим, е да сформираме група доброволци и да пренапишем закона по модела на най-модерните такива системи в Западна Европа, така че по презумпция всеки българин да бъде потенциален донор, освен ако не регистрира решението си да не бъде такъв", уточнява Стефан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай