Истина е! Големите страхове на световна знаменитост

Ще можете ли да го познаете на снимката

Истина е! Големите страхове на световна знаменитост | StandartNews.com

Италианският град Модена става известен по света с нещо коренно различно от представите за самата страна. Наричат я "Столицата на двигателите“, защото на територията на града са се помещавали и все още функционират едни от най-известните заводи за производство на автомобили, като Ламборджини, Де "Томасо“, "Пагани“ и "Мазерати“. Марката, чиито корени и развитие са неразривно свързани с Модена, обаче е "Ферари“.

Нейният създател е не само родом от този град, но през годините става част от градската митология. Той никога не е пътувал със самолет нито се е возил на асансьор, но е бил любител на високите скорости и се е състезавал за "Алфа Ромео“.

Малкото пъти, когато някой журналист е успявал да вземе интервю от него, той винаги го е посрещал с тъмни очила, поставяйки по този начин параван между себе си и публичността. Друга негова странност е, че от 50-те години нататък започва да се подписва само с лилаво мастило, в памет на баща си, който правел копия на всички свои писма с мокър печат в ярко лилаво. Това са само част от привичките на Енцо Ферари, за които си спомнят неговите подчинени. Описват го още като взискателен, непреклонен дори леко манипулативен.

Поддържал е близки отношения със своите състезатели, но във фирмата му е имало ясна йерархия и отговорности - в края на деня негова е била последната дума.

Енцо Ферари, за чийто живот Майкъл Ман прави биографичен филм, беше един от най-известните автомобилисти на всички времена и основател на автомобилната империя Ferrari, а заради бурния си живот беше любимец на таблоидите.

През 1923 г. Енцо печели първото си Гран При в Равена. Именно тогава той среща родителите на легендарния италиански ас, герой от Първата световна война – Франческо Барака. Впечатлени от куража и дързостта, с които се състезава, те му предлагат да вземе герба на фамилията им черен кон, изправен на задните си копита, който да му носи успехи и да го води към челните места.

Енцо никога не се пенсионира, до смъртта си той е главният човек на Ferrari. Той почина през 1988 г., заобиколен от семейство и приятели на 90-годишна възраст, оставяйки след себе си една от най-големите автомобилни империи. Кариерата на Енцо е най-добре обобщена от самия него: "Ако можеш да мечтаеш за нещо, значи можеш да го постигнеш“.

Така и започва всичко – с един детски блян и любов към високите скорости, за да стигне до черния мустанг върху лъскава червена броня. В епоха, когато колите не са били особено привлекателни, Енцо е новаторът, който показва, че автомобилът може да е перфектната комбинация от технология и елегантност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай