Искат оставката на архитект за тютюневия склад

Искат оставката на архитект за тютюневия склад | StandartNews.com

Оставката на главния архитект на Пловдив Румен Русев поиска лидерът на ДСБ под тепетата Пепа Деведжиева, която е и общински съветник. Поводът бе скандалът с бутнатата почти изцяло историческа сграда.

Докато аз съм министър, ще настоявам Тютюневият склад в Пловдив да се възстанови. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов след вчерашното правителствено заседание.

"Тази сграда е уникална сама по себе си. Тютюнените складове са строени от най-старите немски картели и затова имат малко по-друга архитектурна физиономия", обясни министърът. В отговор на въпрос дали пловдивската община е поискала средства за възстановяването на склада Рашидов отговори: "Който го е съборил, той го възстановява". След като излезе решението за налагане на административни санкции на виновните, Рашидов ще използва законовите си правомощия и ще посочи срокове за възстановяване на сградата.

"Други правомощия, които ми дава законът и които вече използвах, са да спра разрушаването на сградата", каза Рашидов. Той обаче разясни, че няма законов механизъм, който да принуждава собствениците на сгради паметници на културата да ги поддържат. И за пример даде почти разрушената вече Захарна фабрика в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай