Искър се вдигна с 20 см

Искър се вдигна с 20 см | StandartNews.com

Язовир "Огоста" е буферът на Североизтока, следят през час Струма

След днешните валежи нивото на р. Искър в Софийско се повиши с около 20 см и е далеч от критичните прагове за предупреждение, съобщиха от МОСВ. За утре обаче НИМХ обяви жълт код за валежи на територията на цяла Северна България плюс областите Бургас, Ямбол и Сливен, поясниха от екоминистерството. В резултат на очакваните валежи утре и в петък, които на места могат да достигнат до 60 л/кв.м, са възможни повишения на речните нива и локални поройни наводнения, предупреждават от МОСВ и допълват, че всички водни басейни са под непрекъснато наблюдение.
На всеки час се проверява нивото на реките Места и Струма и дигите. Шефът на "Напоителни системи", клон Благоевград, Спас Лазаров успокои, че няма опасност от преливане на язовир "Стойковци" над града. В момента водоемът е пълен с 9,2 млн. кубика вода, а капацитетът му е 13,2 млн.

Най-големият водоем в Монтанско язовир "Огоста" спасява областния град и селата по течението на река Огоста от наводнение при очакваното и пролетно прииждане, съобщи инж. Игор Репкин, началник на хидротехническия район на държавното дружество "Напоителни системи". В изкуственото езеро са събрани само 180 млн. куб. м вода при възможен обем от 506 млн. Съоръжението е в много добро техническо състояние. За водоема, който е с глинено ядро, по-голямата вода е добре дошла. Тази година той се явява буфер, който спира водата на река Огоста.

В добро състояние са и дигите по Дунав и останалите реки в областта, допълни Игор Репкин. Река Янтра е в нормите и няма опасност засега да излезе извън коритото си. В сряда нивото на реката беше около 140-160 см, което е малко над средното годишно ниво, казаха от областния съвет по сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай