Понеделник,

Интензивен трафик в края на почивните дни

От: Администратор -
A
A
A

Интензивен трафик в края на почивните дни. Очаква се голям поток от автомобили на изходите на София - по автомагистралите „Тракия", „Хемус" и „Струма" и главен път Е-79 София-Кулата. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

През четирите празнични дни са пътували над 400 000 души. От тях близо 100 хиляди са почивали в чужбина, уточнява Нова тв.

Изключително натоварено е движението през граничните пунктове „Маказа" и „Кулата" на вход. Това съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус". На ГКПП „Капитан Андреево" има образувала се 4-километрова колона от товарни автомобили на изход .На всички останали граничи пунктове към момента движението е нормално.

Между 14 и 20 часа днес ще бъде ограничено движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване на пътуващите.

Шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на път I-1 (Е-79) ще се обособят две ленти в посока София, за времето от 10:00 ч. до 16:30 часа. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Временната организация ще е от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево". Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

На виадукт "Елешница" при 15-ти километър на АМ "Хемус" - в момента се ремонтира платното за Варна и цялото движение се прехвърля в платното за София. Днес от 10:00 ч. се обособяват две ленти за пътуващите към София и една лента за посока Варна до 10:00 ч. на 26 септември, понеделник.

Извършват се ремонтни дейности и на тръбата за Варна на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на АМ "Хемус". Преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонта на тунел "Витиня" от София за Ботевград е път I-1 от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ "Хемус" с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ "Хемус". Този маршрут е с 2 км по-дълъг и с около 7-10 минути по-бавен. Той обаче може да се окаже и по-бърз. Сравнение: по АМ "Хемус" са 22 км, минават се за около 17 минути. Алтернативното трасе - 22 км, за около 24 минути.

Поради ремонтни дейности на виадуктите при км 41+160 и км 41+400, преди тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус" движението се осъществява двупосочно в платното за София. Днес от 10 ч. до 10 ч. на 26 септември, понеделник, ще се обособят две ленти за движение в посока София и една лента в посока Варна.

При изхода на София се извършва ремонт на пътен надлез "Яна" над АМ "Хемус. От 18 ч. вчера до 10 ч. на 26 септември, понеделник, движението по АМ "Хемус" ще се извършва без затруднение по двете пътни платна. След 10 ч. на 26 септември, понеделник, ще бъде затворено за движение платното в посока Варна и трафикът ще се прехвърли двупосочно в платното за София.

Извършва се ремонт на пътни връзки и съоръжения при км 126+270 на пътен възел "Север" на АМ "Тракия" при пресичането с път II-64 Пловдив-Карлово и на моста над р. Пясъчник при км 127+047.

Ограничено е движението по платното за Бургас от км 126 до км 127 на АМ "Тракия", като движението е пренасочено двупосочно в платното за София. На пътния възел е спряно движението по пътните връзки Карлово - Бургас и София - Пловдив, като е осигурено преминаването по останалите отбивки. Пътуващите от Карлово до Бургас е необходимо да продължат по път тт-64 до началото на гр. Пловдив, където трябва да направят обратен завой и да се качат на магистралата по пътната връзка в посока Пловдив-Бургас. Пътуващите за Пловдив могат са използват пътен възел "Запад" при км 119 и при пътен възел "Изток" при км 133.

Поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукти при км 15+940 и км 20+840 в платното за София на АМ "Тракия" движението се осъществява двупосочно в платното за Бургас. Днес от 10 ч. до 10 ч. на 26 септември, понеделник, ще се обособят две ленти за движение в посока София и една лента в посока Бургас.

Ограничено е движението в платното за Бургас в участъка от км 134+196 до км 139+823 на АМ "Тракия", поради ремонт на моста над р. Стряма при км 136+950, като движението се извършва двупосочно в платното за София.

За улеснение на трафика днес се спира обрушването на откосите на път I-1 София-Кулата при Кресненското дефиле.

На път II-86 Асеновград-Смолян няма да се спира монтажът на мрежи. На местата където се извършват ремонтни дейности ще има сигналисти, които ще пропускат движението. Напомняме, че движението през първият тунел между Асеновград и Бачково (при км 32+423) се регулира със светофарна уредба.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички