Инспекторите съветват: Не купувайте месо от случаен продавач

Инспекторите съветват:  Не купувайте месо от  случаен продавач | StandartNews.com

Ако не искате здравословни проблеми на празника, не купувайте месо от случайни продавачи! Само храните, които се предлагат в регламентирани обекти, са преминали под контрола на Агенцията за безопасност на храните. Изберете за празника агнешко, добито в регистрирани предприятия, които са под постоянен ветеринарен контрол. Така ще сте сигурни, че месото е добито от здрави животни, на които е извършен предкланичен и следкланичен преглед. То е придружено и с необходимите документи за произход и безопасност.

Прясното се познава след натискане с пръст

* Купувайте агнешко месо, чието месо е плътно и с леко розов цвят. Мазнината около месото трябва да е бяла, е не жълта. Прясното агнешко месо се познава чрез натискане с пръст - от натиска трябва да се образува дупка по повърхността му, която обаче бързо се възстановява.

* Най-вкусни са младите /до 18 месеца/ кастрирани агнета. Добро е и месото на добре кърмените овце, които не са по-възрастни от 3 години. То се характеризира със светлочервен оттенък и бяла, гъвкава мазнина. Ще познаете старото месо по жълтата мазнина и тъмночервеното месо. Това е жилаво и най-добре е да се използва за кайма.

* Прясното агнешко може да издържи в хладилник до 3 дни. Ако го съхранявате във фризера, то ще издържи от шест до девет месеца, а ако е смляно, около 3-4 месеца.

Инспекторите:

Следим етикетите за забранени Е-та

* Съгласно изискванията на законодателството безопасността на храните е отговорност на производителите и търговците. Всички храни, в това число и козунаците, се приготвят по Технологична документация на производителите. При извършване на проверките в производствените предприятия, БАБХ проверява вложените суровини, спомагателни вещества и добавки в храните (Е-та).

* Добавките в храните са вещества, които обикновено не се консумират самостоятелно, а се добавят към храната с технологична цел, като например за запазването ?. Всички добавки в храните са обхванати от Европейски регламент. Те са одобрени и използвани само ако отговарят на установените в регламента критерии. Добавките в храните трябва да бъдат безопасни, за тяхната употреба трябва да съществува технологична необходимост и да бъде от полза за потребителя.

* При проверките инспекторите контролират кои добавки се влагат и дали са разрешени за влагане в козунаците. На етикета трябва да са изписани всички съставки и добавки и категорията, към която принадлежат. В случай на съмнение вземаме проби за лабораторно изпитване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай