Инициативи в цяла България напомнят за аутизма

Инициативи в цяла България напомнят за аутизма | StandartNews.com

София. Днес е Световния ден за информираност за аутизма. По този повод тази вечер ще бъдат осветени в синьо средновековната кула в центъра на Враца и най-високата постройка в Бяла Слатина - сградата на общината, съобщава БНР.

По този начин повече хора трябва да се поинтересуват от проблемите на аутизма, който е най-бързо нарастващото сериозно нарушение в човешкото развитие в световен мащаб.

В Пловдив Световният ден за информираност за аутизма ще бъде отбелязан с терапевтична ритъм-сесия в зала „Съединение" на Регионалния исторически музей. Проявата е под мотото "Приятелите разказват за нас - децата от аутистичния спектър" и е инициатива на Сдружението "С мама за ръчичка".

Как се чувстват децата аутисти ще може да бъде видяно и във Френския културен институт в София, където ще бъде представен филмът „Под открито небе". Той разказва за живота в специализирана институция за деца с психични страдания, разположена на белгийско-френската граница. Гости на прожекцията ще бъдат Мариана Отеро, режисьор на филма и Мари Бремон, клиничен психолог, работещ в „Куртил"- Белгия. Инициатор на тази среща и прожекция са няколко организации - Българско Общество за Лаканианска Психоанализа, сдружение „Дете и пространство" и Френски институт в България. В предаването „Преди всички" Весела Банова разказа за „Куртил" и настанените там деца. Филмът ще може да бъде видян и утре в Стара Загора, както и в петък в Русе.

По света едно на всеки 150 деца се разболява от аутизъм. Общият брой на хората от аутистичния спектър формира около 2% от населението на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай