IN MEMORIAM: Георги Гайтаников си отиде на 78

IN MEMORIAM: Георги Гайтаников си отиде на 78  | StandartNews.com

Само осем дни след като навърши 78, си отиде Георги Гайтаников - един от най-известните актьори на Народния театър, телевизионните постановки и дублажите. Асът от поколението на Стефан Гецов, Андрей Чапразов, Васил Стойчев пълни сцената с осанка и мощен глас.

Сред най-забележителните му роли са Разколников в "Престъпление и наказание", Дебелият в "Посещение на страха", Сидни в "Добрата стара Англия", Боздугански в "Службогонци", Македонски в "Хъшове", Пери във "Всичко в градината", Стефан Савски в "Сборен пункт". Последната му роля е в "Железният светилник" в "Сълза и смях".

Ученикът на професор Кръстьо Мирски преминава не само през София, но и през Бургаския и Пернишкия театър, чиито директор става за известно време. В Златния фонд на БНР и до днес пазят изпълненията на Гайтаников на стихотворения на Дебелянов и Яворов. Гайтаников участва във филмите "Таралежите се раждат без бодли", "Милост за живите", "Насрещно движение", "Началото на деня" и "Превързаният балон". Бил е заместник-директор в културния отдел на БНТ по времето на Хачо Бояджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай