Илиян от "Соло" проси амнистия в YouTube

Призова Цацаров да се сезира или "да му отнеме гражданските права"

Илиян от "Соло" проси амнистия в YouTube | StandartNews.com

София. Изчезналият вдън земя Илиян Тодоров, осъден доживот за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека "Соло", "възкръсна" във видеообръщение до главния прокурор Сотир Цацаров и до комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг. В дългото 2,35 минути клипче Илиян Тодоров апелира Цацаров да реагира адекватно и обективно на осъдителната му присъда. "Иначе ви призовавам да задействате процедура по отнемането на гражданските ми права, защото аз просто се срамувам да бъда част от гражданско общество, което вкарва в затвора невинни хора", казва Тодоров. Илиян е качил и по-кратка версия на видеото - 1,22 мин., на английски.

С едноседмична брада, в черно и зад слънчеви очила, Илиян Тодоров се обяви за невинен пред камерата. "Видях убиеца, погледите ни се срещнаха", казва осъденият за двойното убийство пред "Соло". Но твърди, че той не е могъл да получи повече информация за килъра, който обаче знаел достатъчно за него. Досега Илиян мълчал, защото заплахите срещу него да не разкрива истината започнали още в първите часове след убийството, в следствения арест и в Централния софийски затвор. Плашели него и семейството му с физическа саморазправа и дори убийство, ако проговори за "Другия". Илиян твърди още, че присъдата му е плод на политическа поръчка и стремеж да бъде оправдано общественото очакване. А

близките на закланите са "осребрили мъката си"

като за целта дори са плащали на медии да очернят Тодоров, твърди той във видеото.
Илиян обаче не казва най-важното в съобщението - дали ще поиска от главния прокурор в жалба, както е процесуалният ред, да бъде разследвано наново двойното убийство. Той може да направи това, ако са налице факти и доказателства, които не са били известни по време на съдебните дела.

Тодоров не дава и най-малък знак как да бъде открит. Той все още не е обявен за общодържавно издирване, съобщиха магистрати от Перник. В момента постановлението му за привеждане в ареста е в тамошната окръжна прокуратура, която трябва да разпореди на

"Съдебна охрана" да го издири

Според юристи, след постановяването на окончателната му присъда от Върховния касационен съд документите се изпращат в първоинстанционния съд (ВКС) - Софийски градски съд (ВКС). Оттам се издава постановление до Софийската градска прокуратура (СГП) за задържането му. От СГП са изпратили документите в Перник по местоживеене, уточниха от прокуратурата.

 

В Перник: Вместо в затвора ще лежи на плажа

"Всички перничани сме много смели в дискотеките, но сега, като трябва да си плаща за направеното, Илиянчо го няма", казва връстник на Тодоров, когото "Стандарт" срещна край блока на убиеца от "Соло" на пазарската улица в Перник. Приятелката му го догонва и коментира, че синът на Венци Тодоров наистина ще лежи, но не в затвора, а на някой екзотичен плаж, където вероятно е отдавна. Истината е, че родителите на младежа, който получи доживотна присъда, отдавна се оттеглиха от публични събития. Бащата - Венцислав Тодоров, едно от знаковите лица на БСП в Перник, веднага след черния Великден през 2009 г. се оттегли от постовете си в партията и от активния живот на местната организация. Рядко се показва публично и още по-рядко отговаря на журналистически въпроси. Партийните му другари също не коментират случилото се - даже и помежду си. Майката на Илиян - Петя Тодорова, е преподавател в Ресурсния център в Перник. Колегите й с охота разказват колко е добра в професията, но отказват да коментират случая със сина й и окончателната му присъда. "И ние сме майки, Господ да не дава това никому", казва директорката на детската градина, където Тодорова работеше с деца със специални образователни потребности.

В Перник трудно се намира човек, който с името си и лицето си е готов да коментира присъдата на Илиян. Никой от съседите на Тодорови не иска да говори. Казват, че не са виждали никого от тях скоро. "Какво толкова питате?", сопва се възрастна дама с изискана прическа и повишава тон: "Ако това беше вашето дете, щяхте ли да го заведете в затвора?". Скромна женица, разбрала, че питаме за Илиян и родителите му тихо казва сякаш на себе си: "Лошо, лошо, ама беше много глезено дете, всичко му се позволяваше! Може и да си е взел поука, но сега е късно. Покаяние пред Господ ни трябва на всички. Той ни съди за всяко дело!", мърмори жената.

Доста по-смели са изказванията във форумите в интернет. Онлайн хора, които се представят за познати на фамилията, споделят, че от малък Илиян е бил агресивен и жесток - дори бесел котки. "Съученици" на Тодоров сега си спомнят, че имало случаи, когато и в час ходел с пистолет. Най-често се коментира, че първоначалната оправдателна присъда се дължи на политическото влияние и парите на баща му. По форумите обаче има и хора, които открито защитават Илиян и семейството му и вярват, че е невинен. Изтъква се честността на бащата и добрината на двамата родители, които помагали на много хора. Приятелите му не пропускат да изтъкнат, че първата му работа, като излязъл от ареста, била да си завърши следването.

Изненадан съм, не бих му дал такъв съвет

Хари Харалампиев, адвокат на Илиян Тодоров

- Г-н Харалампиев, Вие ли посъветвахте Илиян да се обърне към главния прокурор във видео с апел за "адекватна и обективна реакция"?

- Сега научавам за това. В никакъв случай не бих го посъветвал да поставя под съмнение морала на главния прокурор и не бих одобрил такъв текст.

- В думите на Тодоров няма конкретика, която да послужи като мотив за възобновяване на делото...

- По принцип никога не коментирам съдебни решения. Единственият юридически способ за мен да изразя несъгласие се нарича жалба. Но има неща, на които търсех разумен и логичен отговор - как така при един и същи доказателства градският съд го оправда напълно, а апелативният го осъди.
Сочат се около 13-14 косвени доказателства. Само че е казано, че те могат да послужат за извод за вина и наказателна отговорност, но направеният извод трябва да бъде единствено възможният. В случая апелативният съд игнорира преките доказателства, каквито са свидетелските показания за сметка на косвените. Показанията на свидетелите са поляризирани в две групи - близките на убитите и на Илиян Тодоров. Нито един от тях не каза нито по време на досъдебното производство, нито в съда - ние видяхме Илиян Тодоров да държи нож и да замахва. Напротив, хора от обкръжението на убитите момчета казват, че не са видели нито нож, нито замахване, нито кой е нанесъл удара.

- Ще искате ли възобновяване чрез главния прокурор?

- Мисля, че няма шанс. Защото да се установят нови доказателства, които не са били известни по време на съдебното дирене - това може да направи само ново досъдебно производство.

- Т.е., като защитна страна няма как да извлечете нови обстоятелства?

- Имам определено чувство за вина, че заедно с Явор Нотев не успяхме да наложим Илиян да даде обяснения. Той беше депресиран и смутен, като всеки интелигентен човек. Но има и нещо друго - никой не отправи упрек към инициатора за скандала Кирил Димитров. Мелето избухва, след като живият Димитров е замахнал с чаша уиски към испанците, говорещи на английски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай