Икони от Родопите ХVІ - ХVІІІ представят в Брюксел

Икони от Родопите ХVІ - ХVІІІ представят в Брюксел | StandartNews.com

Брюксел. Регионалният исторически музей Кърджали гостува в Брюксел с фото-изложба на икони по покана на евродепутата от ЕНП / ГЕРБ Моника Панайотова. Експозицията е под надслов „Родопите - среща с толерантността в България" и ще бъде представена в европарламента от Моника Панайотова, директора на музея Павел Петков и отец Александър Чъкърък, православен свещеник в Одрин, който се грижи за двете български църкви „Св. Георги" и „Св. Константин и Елена".

Откриването е на 2 април. На изложбата ще присъстват общинските съветници от ГЕРБ, както и Валерия Сариева, специалист от музея в Кърджали. По време на визитата си в Брюксел те ще проследят и пленарно заседание на ЕП.

Фото-изложбата представя традициите и културата на свещената Родопа планина, превърнала се в ареал на етническа и религиозна толерантност. Част от пъстрото й художествено наследство са уникалните произведения на иконописното изкуство, датирани към ХVІ - ХVІІІ в. Тяхната големина, дъбовите им основи, профилираните рамки, характерния релефен грунд, линеарно-декоративната трактовка на образите, издължените им пропорции, изобилието от злато предполагат, че са били част от украсата на монументални и просторни храмове. Мистичното излъчване на образите нарежда тези паметници сред най-добрите образци по българските земи от онова време. Иконите от Регионалния исторически музей бяха неизвестни доскоро за широката публика. Биографията на изложбата започва от представянето й във Варна. Показвана е в Националния музей на българското изобразително изкуство в София, в множество регионални музеи, както и в Одрин, Република Турция.

Изложбата е подкрепена от отец Александър Чъкърък, православен свещеник в Одрин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай