Вторник,

Икони на Димитър Зограф са гордостта на "Св. Висарион"

От: Администратор -
2293
Икони на Димитър Зограф са гордостта на "Св. Висарион"
A
A
A

Св. Богородица от Божи гроб бди над църквата още от първата копка

Семейство Баткови дари на храма уникална колекция от 40 светии

На 29 юли Катедралният храм "Свети Висарион Смоленски" в Смолян ще чества храмов празник.

Тази година тържествата ще бъдат по-специални, защото на 2 юли се навършиха 10 години от освещаването на православната светиня. На тази дата през 2006 г. тогавашният Пловдивски митрополит Арсений отслужи водосвет и благослови църквата в центъра на родопския град.

Днес "Стандарт" ще разкаже за иконите, пред които миряните могат да се помолят в "Свети Висарион".

Иконите са душата на един храм. Ликовете на светците внушават чувството за святост, укрепват вярата и вдъхват увереност в този свят и надежда за вечен живот в отвъдното. Затова от край време всеки Божий храм се е стремил да се сдобива с мощите на светците, с повече древни и прославени техни изображения, дело на прочути зографи. "Свети Висарион Смоленски" е нова църква, едва 10-годишна. Но на иконите й могат да завидят доста стогодишни храмове в България.

Не само защото иконостасът от орехово дърво е резбован от проф. Кънчо Цанев, уви, вече покойник. Иконите пък са изографисани от семейство Елена Кантарева-Дечева и доц. Дечко Дечев и техни ученици от специалност "Църковна живопис" към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Уникален е и параклисът "Св. Теодор Тирон", чийто иконостас е работа на самоукия майстор-резбар от село Момчиловци Христо Петров, а иконите са от Мария Минева и Радостин Павлов, възпитаници на проф. Любен Прашков.

Истинското богатство от ликовете на светци е в криптата на храма, чиято експозиция, както и и подредбата на целият храм, е дело на художника Владо Руменов. А самите над 40 икони се дарени от главните ктитори на църквата - Тодор и Здравка Баткови. Сред тях има образци на Тревненската и Самоковска школа, както и икони от Русия. Всички те са от XVIII-XIX век, сподели за "Стандарт" г-н Руменов. За съжаление, както е било в духа на епохата, почти всички имена на зографите са останали анонимни. Но три от тях със сигурност са на Димитър Зограф.

Семейната колекция от икони е събирана дълги години. Всяка от тях има сертификат, а най-старата датира от началото на 18 век. "Голяма част от иконите съм откупил и спасил от нелегален износ и продажба на черния пазар, те са храмови икони и мястото им е при хората", каза адвокат Тодор Батков при гостуването си на храмовия празник през 2015 г. По думите му някои от тези реликви са уникални, особено една, която е сред трите най-ценни у нас. Също дарение от адвокат Батков е уникална икона на Св. Богородица с младенеца, покрита със сребърен и златен обков, която е поставена на десния проскинитарий в храма. Главният ктитор я дари още при първата копка на храма през април 2002 г., когато бяха осветени основите. Донесена е от Божи гроб, където г-н Батков решава да съгради църква в България. Лично дарение от семейството му са и 11-те камбани, които огласят Смолян при всички празнични служби.

Майсторът вкарал в занаята брат си Захарий

Смолян може да се гордее, че храмът "Св. Висарион" притежава уникални икони от Димитър Зограф - по-голям брат и учител на Захарий Зограф. Той е роден през 1796 г., а през 1822 година се жени за Християния, дъщеря на виден самоковски първенец. Повечето от седемте им деца - Зафир, Никола, Атанас, Захарий, Иван, Домна и Павелq също стават живописци.
Димитър Зограф почти никога не подписва произведенията си, и те невинаги могат да бъдат установени със сигурност. Явно той е рисувал иконостасните икони в църквите "Св. Неделя" в Пловдив, "Св. Богоридица" в Скопие, "Св. Никола" в Плевен и в Троянския манастир, както и част от стенописите в главния храм на Рилския манастир. Последната му творба е един стенопис в самоковската църква "Св. Никола". Предполага се, че някои от иконите в църквата "Свети Атанасий" в Оризари са рисувани от Димитър Зограф заради стиловите характеристики. На него се приписват и три недатирани икони в построената в 1917 година църква "Свети Георги" в Кочани.
Умира в родния си град през 1886 г.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички