Игуменът на Рилския манастир: Молим се пожарът да бъде потушен скоро!

Игуменът на Рилския манастир: Молим се пожарът да бъде потушен скоро! | StandartNews.com

Свещениците са благодарни на всички огнеборци за усилията да спрат огнената стихия

Нормално е да сме притеснени от нестихващия пожар, молим се по-скоро да бъде потушен. Благодарни сме на усилията на всички огнеборци – пожарникари, горски служители, доброволци, както и на тези, които са в Кризисния щаб и координират действията им. Дано тези, които гасят огнената стихия, са подготвени, за да няма инциденти с тях и всичко да приключи благополучно. Това каза в събота Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. Пожарът лумна късно в четвъртък на територията на резерват „Риломанастирска гора", под Додов връх. Теренът е труднодостъпен и е високо в планината, гаси се на ръка, няма как там да стигне специализирана техника.

„В акцията се включиха и двадесетина румънци. Те са тук от доста време. Свалят с въжени линии дървесината, която изгоря при предишния голям пожар през 2012 година. Сега обаче зарязаха работата си и помагат за овладяването на огъня. Признателни сме на всички доброволци, които дойдоха, за да спасят гората. Нека бъдат много внимателни, че с огъня шега не бива. Призовавам всички посетители в Рилската света обител и в резервата да спазват правилата за пожарна безопасност. Да не се палят огньове на забранени места, да не се хвърлят фасове от цигари", каза още игуменът на Рилския манастир.

Той е категоричен, че горите са богатство за всички, те са „белите дробове", затова сме длъжни да ги пазим. Епископ Евлогий уточни, че няма проблем с достъпа на туристи и поклонници до манастира. Няма страх сред гостите, макар че димът и огнените пламъци се виждат от светата обител. Само паркингът пред манастира не се ползва, всички коли и автобуси спират на задния паркинг. „Апелът ми е да бъдем по-внимателни и отговорни за действията си, когато сме сред природата. Да мислим и за последствията от нашето поведение. И най-малката небрежност при боравене с открит огън може да доведе след себе си куп проблеми. Виждате какъв ресурс и колко усилия се полагат за овладяването на пожара", допълни игуменът на Рилския манастир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай