Игумен плаща в брой обезщетение на арендатор

Потърпевшият плаши със самозапалване

Игумен плаща в брой обезщетение на арендатор | StandartNews.com

Пловдив. „Църковни земи не могат да се продават и подаряват. Поради това можем да препоръчаме на игумена на манастира да попита каква е сумата, която г-н Валентин Кичуков иска да получи от Църквата, за да се задоволи накърненият му търговски интерес и да се преустанови това кощунство". Това обясни Пловдивската митрололия в съобщение до медиите относно скандала с арендатор, които изсякъл 3000 черешови дръвчета от игуменска градина на манастира „Св. Рождество Богородично" в гр. Кричим.

Пловдивската митрополия би препоръчала на манастира да подари на г-н Кичуков унищожената от него градина, ако това е цената, която трябва да се плати, за да не прибягва той към още по-крайни мерки като самозапалване. Това е невъзможно, поясниха от митрополията.

„Струва ни се, че на всички е ясно, че става дума за класически случай на „договор за аренда", сключен при спорни обстоятелства. Договор, съставен така, че арендаторът да печели, а арендодателят – да губи. Обстоятелството, че в конкретния случай е засегнат един православен манастир, е случайно.", разказват от митрополията.
В съобщението се споменава, че „това, което се случва на манастира днес, се случва всеки ден на хиляди безименни малки хора. Които са отдали земята си за стотинки и – не стига това – но са принудени да живеят в унижения и страх, че земята им рано или късно ще им бъде отнета".

Историята на екшъна се разиграва в имот на манастира "Рождество Богородично" край Кричим. Наемателят на градината унищожил дръвчета в 120-декаровата градина напук на игумена отец Еленко, който му прекратил договора за аренда малко преди да започне беритбата. Те били отрупани с плод, а работниците на Валентин Кичуков, които от десет години работели на черешите, чакали всеки момент арендаторът да ги извика да берат. Вместо това обаче чорбаджията, който е собственик на фирма за селскостопанска продукция, влязъл с резачката при овошките. Стигнал до крайното решение, след като не постигнали съгласие с манастирската управа да му удължат срока на арендата, тъй като направил дългосрочни вложения. Вместо това ми изпратиха предупреждение да напусна имота, а срокът изтичаше в 14 часа в понеделник, обясни Кичуков. Бизнесменът се опитал да отсрочи въвода до края на беритбата, но по думите му отец Еленко бил непреклонен.

От своя страна игуменът настоявал да се увеличи наемът и да се преподпише нов договор до 2015 г. Бизнесменът обаче така и не дойде да подпишем договора, затова манастирът си потърси правата, каза игуменът. По думите му в понеделник той имал служба, когато дошли хора да му кажат, че Вальо сече черешите. Свещеникът се обадил в полицията и хукнал към градината, която до пристигането му почти била нарязана. Кичуков извърши голям грях, обяви отец Еленко, който се кълне, че искал да предложи на арендатора да си обере черешите и тогава да напусне. Според фермера обаче това е пълна измишльотина и никой нищо такова не му е предлагал. След случилото се арендаторът губи на практика бизнеса си, а около 100 души, които наемал всяко година за берачи, тази година ще останат без работа.

Пълният текст на писмото до медиите гласи:

Пловдивската митрополия, както и цялата ни общественост, е дълбоко опечалена от гледката на стотици отрязани черешови дървета, които няма да принесат плод. Недоумяваме как е възможно човешка ръка да осъществи такова кощунство срещу Божието творение.

Струва ни се, че на всички е ясно, че става дума за класически случай на „договор за аренда", сключен при спорни обстоятелства. Договор, съставен така, че арендаторът да печели, а арендодателят – да губи. „Договор", като хиляди и хиляди други, при които слабите и беззащитни дребни собственици на земя трябва да губят, за да може други да печелят. Докато собствениците загубят земята си изцяло. Обстоятелството, че в конкретния случай е засегнат един православен манастир, е случайно. Това, което се случва на манастира днес, се случва всеки ден на хиляди безименни малки хора. Които са отдали земята си за стотинки и – не стига това – но са принудени да живеят в унижения и страх, че земята им рано или късно ще им бъде отнета.
Пловдивската митрополия би препоръчала на манастира „Св. Рождество Богородично" в гр. Кричим да подари на г-н Валентин Кичуков унищожената от него градина, ако това е цената, която трябва да се плати, за да не прибягва той към още по-крайни мерки, похулващи Бога и неговото творение / самозапалвания, самоубийства, убийства и други подобни/. За съжаление не можем, защото църковни земи не могат да се продават и подаряват. Те са обречени на Бога и принадлежат Нему, а не нам. Поради това можем да препоръчаме на игумена на манастира да попита каква е сумата, която г-н Валентин Кичуков иска да получи от Църквата, за да се задоволи накърненият му търговски интерес и да се преустанови това кощунство.

Пловдивска митрополия

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай