Играта разказа за ужаса на Ковид

В тази битка не сте сами, заяви рапърът

Играта разказа за ужаса на Ковид | StandartNews.com

Рапърът Играта разкри, че и той е преборил коронавируса. Изпълнителят се включи в социалните мрежи, за да разкаже подробно за тежката битка и ужаса от боледуването си, който преживял през последните месеци. 

Рапърът разказва как първоначалните симптоми се появили по време на екскурзия до Истанбул с приятелката си - леко неразположение, болки в тялото, главата и гърлото. Той предположил, че те били провокирани от променливото време. Когато се върнали обаче го втръснали силни болки в тялото - в мускулите и ставите - и дори не можел да стои на крака, придружени от силно главоболие. В рамките на час приятелката му усетила силни болки в гърлото, главата и отпадналост и на следващата сутрин вдигнала температура. Двамата за момента били убедени, че просто са настинали от дългото пътуване, но все пак се изолирали в дома си. На следващия ден обаче положението вече се изяснило - двамата загубили мириса и вкуса си. 

"На 4-тия ден от явните симптоми започнахме да вдигаме леко температура. Моята беше 37,6 градуса, а тя имаше тежест в гърдите и силни болки в гърлото с поддържане на температура 37 градуса. Тежестта в гърдите я описваше като наредени тухли върху гръдния кош. Още на същия ден се наредихме на една дъъълга опашка пред столична лаборатория за PCR тест. Резултатът трябваше да е готов след 36 часа, но след 24 часа нашият резултат беше излязъл - и двата теста бяха положителни. Стараех се да не го показвам, но вътрешно бях много притеснен. Веднага се свързахме с личния лекар, който назначи лечение с антибиотик Азитрокс 500- 24ч.Х 1 таблетка, Витамин C 500 и Нурофен, ако е нужен. И трудностите започнаха- кой ще ти донесе лекарства като си "прокажен", кой ще ти пазарува, кой ще извежда кучето", разказва Играта във Фейсбук.

Рапърът и приятелката му все пак получили лекарствата и започнали да ги приемат, но през следващия ден положението се влошило: "На следващата сутрин се чувствах слаб и нямах апетит, но успях да се вдигна от леглото и малко да хапна. Вечерта температурата ми се повиши до 38 градуса и се чувствах все по- зле. На сутринта температурата беше 38.5 градуса. Вече отказах да се храня, втрисаше ме силно и нямах сили да стана от леглото. Личният лекар ни посъветва да се обадим на 112 за да ни направят снимки на бял дроб, защото има съмнение за безсимптомна пневмония, тъй като приятелката ми продължаваше да е с болки в гърдите, а аз се влошавах с всеки изминал ден. Нямахме преглед от лекар, нямахме обаждане от РЗИ, бяхме наясно, че не сме единствени, но ситуацията ни притисна да потърсим спешна помощ".

Двойката се обадила на 112 и обяснила, че и двамата са с положителни тестове, но им казали да чакат, защото нямало линейка на разположение. 4 часа по-късно спешна помощ дошла.

"Приятелката ми слезе първа и я посрещна гневна "лекарка" с думите: "Вие ли сте заразната, стойте на страна… чакайте малко." Качиха я в линейката и я разпитаха какво й е, кой я е посъветвал да звънят на спешен телефон и защо сме го направили като изглеждаме добре. Тя е казала, че има тежест в гърдите и трудно диша от няколко дни и иска преглед, за да се изключи пневмония... "лекарката" е преценила да измери единствено кръвно и сатурация и да каже, че няма нищо страшно. И най- важното- НЯМА никакви места в болниците, там ли искаме да ходим, защото ако е така няма къде да ни закарат. "Добре е. Да слиза. Другия болен да видим!" - това бяха думите на медицинското лице. Аз събрах сили и се завлякох до линейката, в която, разбира се, ми измериха кръвното и точно след минута ми казаха да излизам от там и щом не искаме болница да се разписваме на едни хвърчащи листове и да се прибираме вкъщи, защото сме млади и ще ни мине. Благодаря на тази отзивчива "лекарка", която с такова желание и професионализъм подходи към нас", спомня си рапърът.

Двамата продължили домашното си лечение, което обаче не давало резултати - температурата на Играта, вече почти 39 градуса, не спадала. "Не бяхме спали през тези изминали три нощи. Имах чувството, че това е краят. Тук е моментът да благодаря на моята приятелка, която реши отново да потърси спешна помощ, защото беше много притеснена и нямаше какво повече да направи. Този път екипът дойде много по- бързо от очакваното. Бяха на адреса до час и дори се качиха, за да ме прегледат. Трима души, облечени в специални екипи ме прегледаха внимателно, видяха с какво се лекувам, изслушаха ме добре от колко време и как съм в момента. По тяхна преценка ми казаха да се обличам и да слизам, защото ще ме вземат с тях до координационния център- имам нужда от преглед".

В медицинското заведения, след няколко прегледа от лекари и представители на РЗИ, станало ясно, че рапърът ще бъде настанен за лечение в Ковид отделението на инфекциозна болница.

"Няма да се оплаквам от състоянието на стаята, защото когато човек опре до болнично лечение вижда в какво окаяно състояние е нашата здравна система. След като ме настаниха, ми направиха вливка, оставиха ми един сироп за кашлица и няколко аналгина. Казаха ми, че нямам право да излизам от стаята и ако има нещо да ги повикам. Трудно ми беше да се отпусна. Все още не знаех какво се случва и какво ще последва. След вливката се почувствах малко по- добре, но късно вечерта усетих, че ми става зле. Усетих същото чувство като това във вкъщи с температура 38.7 градуса. Повиках сестра която след 10 мин. дойде и попита какво има и защо звъним. След като ми измери температурата каза, че е 38 градуса, а за да ми даде Парацетамол, трябвало да е над 38.5. Но все пак ми остави едно хапче, което трябваше да избирам: да изпия сега или да запазя за по- късно. Дори не се замислих, защото в комбинация със силните болки в главата нямаше как да издържа. Не можех да си намеря място на пружинестото легло завит с одеяло на около 60 години. Лампата на вратата ни мигаше като от филм на ужасите. Линейки хвърчаха под прозореца. Сестрите крещяха по коридора. Вратата се отваряше от всяко течение…А ти се лекувай и запази спокойствие. Събота и неделя има по един дежурен лекар, който не ти казва нищо. Два дни лежах без никаква информация за здравното ми състояние. Сестрите влизаха само за да ми измерят температурата и кръвното. Вливаха ми антибиотик на 12 часа, пиех си сиропа за кашлица, който ми оставиха и това е. Чак в понеделник сутринта ми казаха да слагам маска и калцуни, защото отиваме на рентген. Подът в коридора беше разграничен с обозначителни линии за персонал и пациенти. Стаята ми беше на втория етаж, а рентгена- на първия. За това малко разстояние аз усетих задух и умора. Започнах да кашлям и трудно да поемам въздух", разказва Играта.

Рапърът бил с неплатени здравни осигуровки, което обаче вълнувало медицинския персонал повече, отколкото състоянието му: "Сестрите влизаха в стаята в продължение на няколко дни, подобно на кредитори и ми се караха да си ги платя веднага. Пишеха ми бележки "Плати си здравните", крещяха ми, че при изписване ще заплатя двойна сума, ако не се занесе бележка от НАП, че съм здравноосигурен. Никой не ти казва как си, но могат да ти кажат "Плати веднага". Това е нечовешко и неморално, още повече за сестри и лекари!!!! Не беше проблем да ги платя, но нали знаете българската система колко бързо работи. Подай документ, изчакай да го видят, изчакай да го коригират и след една година ще може да платиш. В крайна сметка с голям зор, аз от болницата, а приятелката ми под карантина във вкъщи, успяхме да направим всичко това в рамките на само 3 дни. Вече спокойни, че имам здравни осигуровки, лекарите ми казаха, че снимката от рентгена показва двустранна пневмония и трябва да остана поне още 4 дни за да ме долекуват".

За щастие на следващия ден PCR тестът на Играта бил отрицателен и му казали, че вече е безопасно да го изпишат от болницата и да продължи лечението си вкъщи. 

"Трябваше да ме изпишат в 13:00 часа, но това не се случи. Бях изписан в 19:00 часа!!! Организация под всякаква критика! Лежиш в болница и не знаеш здравното си състояние. Правят ти рентген- не знаеш резултата. Един лекар ти казва, че трябва още 4 дни лечение, а другият: няма нужда ще си ходиш. Сестрите са изморени… Груби и нервни. Крещят за разместен абокат… Крещят защо ги викаш в стаята… На тръгване едната буквално изтръгна абоката от ръката ми, в резултат, на което бях с възпалена и подута вена, която лекувах две седмици… Но въпреки това аз все още вярвам в доброто и знам, че има човечни и всеотдайни хора, дали клетва в която вярват", споделя рапърът.

Играта разказва как през следващите две седмици изпаднал в депресия: "Вманиачих се да мириша всякакви етерични масла, парфюми, боклук дори. Имаше периоди, в който усещах и помирисвах, но вечер се губеше отново. Не спях за да не го изгубя отново… Бях вглъбен в това да имам вкус и мирис и това ме караше да се побърквам. Но в крайна сметка нещата се нормализираха. Започнах да чета научни статии и да слушам добри лекари, който ме успокояваха, че всичко ще е наред. Единствено трябва време. Периодът на възстановяване е дълъг".

За щастие рапърът вече е много по-добре. Той си е у дома и приема само Витамин C, D и Аспирин протект. Прави гимнастика за дишане. Пии много фрешове, чай с мед, лимон и джинджифил, и се пази. 

"В тази битка не сте сами. Бъдете здрави", заключи Играта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай