Идея: Връщат уволнени офицери в БА

Идея: Връщат уволнени офицери в БА | StandartNews.com

В момента дискутираме промените в условията за набиране на офицери и сержанти в Българската армия. Има няколко опции, които се обсъждат. Има идея 10 години от този период назад уволнили се офицери да бъдат върнати на служба по тяхно желание. Моето лично мнение е този срок да се увеличи на 12-13 години. Това заяви пред "Стандарт" шефът на парламентарната комисия по отбрана генерал Михо Михов, който е и бивш началник на Генералния щаб на Българската армия.

Масовите съкращения на офицери бяха при "План 2004", т.е. 2003-2004 година. Тогава трябваше да сведем армията до 45 хиляди души, за да бъдем приети в НАТО, припомни генерал Михов.

По отношение на гражданските лица с магистърска и бакалавърска степен се предвижда те да бъдат приети на военна служба след 6 месеца подготовка. Така ще се процедира и за сержантите. При тях шестте месеца подготовка върви със задължително средно образование, обясни генерал Михов. Заедно със своя заместник на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков той бе гост на откриването на учение "Ответен удар 16" на база "Ново село".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай