И японци напират за родното IT село

И японци напират за родното IT село | StandartNews.com

Слагат бариера на входа на Песочница, за да пазят компютрите от апаши

В понеделник първият нов заселник в берковското село Песочница започна ремонт на новозакупената си къща. Лично той и майсторите се качиха на покрива, за да свалят счупените керемиди. Мъжът работи като IT специалист в софийска охранителна фирма, но пръв е откликнал на поканата да дойде и да работи в селото с дива природа на тишина и спокойствие.

Тази молба към компютърните спецове от страната и чужбина отправи в началото на септември сдружението "IT село". Вместо в големите градове всички, които работят от домовете си за наши или чуждестранни фирми, да дойдат и да заживеят в Песочница. Сдружението им гарантира емоционални преживявания с красивите гледки към планината, чиста вода от връх Тодорини кукли, здравословен въздух и домашна храна от екологични плодове и зеленчуци. Сдружението изгради и фронт-офис, в който създаде първоначални условия за работа, нощувка и хранене. Общината в Берковица обеща безвъзмездни терени за всеки, който реши да си построи къща. 13 в момента са поискали по малка площ, за да си вдигнат временни домове. Този тип постройки не изискват голяма документация и разрешителни за строежа, затова кандидатите ще получат терените по-бързо, обеща кметът на Берковица Димитранка Каменова. Общинският съвет й е гласувал доверие да се разпорежда с общинската земя в селото.

Всяка седмица идват по един-двама компютърджии и оглеждат условията, каза за "Стандарт" адвокатът Даниел Каменов, член на сдружението. Близо 13 души твърдо са решили да се заселят в Песочница и от селото да работят за своите фирми. Вторият след новия собственик на имот в Песочница, решил да отседне в IT селото, е 65-годишен мъж, който работи като маркетинг- специалист в голяма фирма.

Четирима мъже на 27-28 г. също идват. Те работят за английска фирма. Друг кандидат в момента защитава патент за слънчеви батерии, студенти от Ямбол, които работят заедно със следването си, също идват.

"Не очаквах такъв интерес към Песочница", признава Даниел Каменов. Още в средата на септември в селото дойде програмист, който работи с 80 души в Щатите. Той пръв оцени високо идеята ни да създадем Силиконова долина край Берковица и остави първата парична сума - дарение за нуждите на прохождаща компютърна общност. Междувременно за базирания в плевня фронт-офис в центъра на селото разказа и Си Ен Ен. Онлайн новината е изпратила българката Елиета Попова. Неочакван интерес проявила и г-жа Мирако Такомито-сан от посолството на Япония у нас. Иска да помогне с каквото може. През ноември тя ще гостува в селото, за да се убеди дали може да доведе студенти от нейната страна, които изучават български език.

Две жени от селото на Валя Балканска също проявили интерес към Песочница. Те също щели да дойдат и на място да се запознаят с оцелелите символи на селския живот, с които сега искат да привличат нови заселници.

Звучи странно, но и хора, които имат къщи в Песочница, но отдавна не са си идвали, веднага си дошли след обявяването му за първото IT село. Такава е Галина Тонева от София, която е бивша футболистка.

Новите заселници, които пристигат в селото, се интересуват живо от две неща - от интернета и от сигурността за скъпата си техника, разказва Даниел Каменов. За нета нямат проблем. Компанията "Виваком" е подкрепила идеята за създаване на българско IT село, като пуска на Песочница сателитен високоскоростен симетричен интернет. А за сигурността се е погрижило сдружението. То монтира модерна бариера на единствения вход-изход на селото. Местните жители, които са 16 на брой, са снабдени с дистанционни, с които да вдигат бариерата.

Не всички са съгласни с този начин на влизане, твърди Даниел Каменов. Част от хората, между които и кметският наместник, не желаят да има никаква преграда за влизане в Песочница. Гостите на селото обаче ще трябва да слизат от колите или каруците и да натискат бутон, който вдига бариерата. Те обаче ще влизат в запис на охранителна камера. Целта е да се предотвратят набези на недобронамерени нашественици от Берковица, които отдавна обират изоставените къщи, посягат и на имущество в тези, в които живеят хора. "Не беше възможно да осигурим постоянна полицейска охрана, но с бариерата и видеокамерата ще постигнем сигурност за новите заселници", смята адвокатът.

Фронт-офисът е в плевня

Отдавна 16-те жители на селото не са сядали на една маса, за да се оплачат един на друг и да споделят радостите си. Откакто е отворен фронт-офисът в стара плевня, те започнали да се събират в него. Неотдавна всички участвали в среща разговор за престъпността в селата на община Берковица. За пръв път при тях дошли зам. областният управител Димитър Алексиев, кандидати за депутати, представители на полицията. Местните се оплакали от гастролиращи крадци от Берковица. Предложили и модели, по които селото да бъде охранявано. През последните студени вечери хората идват просто да си поприказват, сподели Даниел Каменов. Сядат около огнището в средата на офиса и нищят световната и родната политика. Припомнят си времето, когато в Песочница са живели 730 души, а по улиците му се движели много хора. "Днес не можем да срещнем жив човек по тях", оплакват съдбата на селото си те.

Дядо Дометиан ще ги благослови

Видинският владика Дометиан ще оглави първата света литургия в ремонтирания храм на Песочница "Св. Георги Победоносец". Службата е насрочена за 25 октомври сутринта. Митрополитът ще благослови начинанието на сдружението и първите заселници в IT селото.

От този ден започва и кампания за набиране на средства за подмяна на олтара и на иконите в храма. Всеки, който пожелае, може да дари пари за стария храм, изграден през 1861 г. От страната се е обадила и младежка група, която се е специализирала в ремонта на старите църкви. Иска да дойде и да помага, твърди Даниел Каменов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай