И християните с курбан за отровените с ракия мъже в Якоруда

И християните с курбан за отровените с ракия мъже в Якоруда | StandartNews.com

И християните в град Якоруда направиха курбан за починалите шестима мъже, пили отровна ракия.

„Заради студеното време се наложи отлагането на курбана за няколко дни, но в четвъртък бихме камбаната, отслужих панихида за починалите, а след това осветих месото", заяви отец Данаил. Църковното настоятелство закупи голямо теле, от което бяха отрязани 450 парчета месо. То се раздаде на нуждаещи се не само в града, но и в околните села. Свещеникът прочете и молитва за здраве на всички жители на общината. Християнското вероизповедание получи 2200 лева, сумата е половината от събраните 4400 лева. Останалите бяха дадени на мюсюлманите, които на 10 януари принесоха в жертва 10 шилета на курбана за шестимата починали мъже. Месото също бе раздадено на бедни и болни.

За смъртта на шестимата млади мъже страдат и мюсюлмани, и християни. „Дано спре това бедствие, да няма повече жертви на отровния метилов алкохол", споделиха жители на Якоруда. Петима от починалите са мюсюлмани, а християнин е само Симеон Гаджев.

За разпространението на отровния алкохол бе арестуван бизнесменът от Якоруда Тайфи Мекльов, на който бе повдигнато обвинение. Софийски апелативен съд постанови на 12 януари най-тежката мярка за неотклонение за обвиняемия – „Задържане под стража".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай