Вторник,

И все пак: Възможен ли е живот на Венера?

От: Рачо Рачев, сн. бТВ -
A
A
A

Изследователи откриха потенциални следи за наличие на микроорганизми на Венера. След новината от НАСА съобщиха, че изучаването на планетата трябва да се превърне в приоритет.

„Това е важно откритие за астрономията и науката като цяло. Става въпрос за откритието на един рядко срещан на Земята газ във високите слоеве на атмосферата на Венера. Интересното е, че тази молекула може да бъде резултат и от микроорганизми. Тоест да е индикация за някаква елементарна форма на живот“, обясни пред бТВ доц. Евгени Овчаров, ръководител на Катедра "Астрономия" в Софийския университет.

На този етап обаче е трудно да се кажи за какви точно микроорганизми може да става въпрос и затова са необходими по-задълбочени изследвания.

Газът е безцветен, силно отровен със задушлива миризма. На Земята се произвежда от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от кислород, а от друг вид съединение.

„Това трябва да са микроорганизми, които могат да живеят без кислород. Условията на Венера са изключително сурови и това е причината тази планета да не е толкова изследвана до момента. На повърхността й температурата е от порядъка на 400-500 градуса. Налягането е близо 100 атмосфери, сярната киселина е основната съставка на атмосферата и постоянно има киселинни дъждове“, обясни още доц. Овчаров.

„Смятам, че в близките няколко години ще бъде организирана мисия до Венера, за да се види на място какво всъщност се случва там“, допълни той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички