Хората от Цар Калоян към Мизия: Кураж, търпение и надежда

Хората от Цар Калоян към Мизия: Кураж, търпение и надежда | StandartNews.com

Разград. Хората в Мизия трябва да имат кураж, търпение и надежда. Ние, които сме преживели също опустошително наводнение, ги разбираме най-добре. Общинският съвет вече гласува отпускането на скромна помощ от 500 лева за бедстващите. Отделихме средства и за пострадалите в Аспарухово и Добрич. Това обяви кметът на Цар Калоян Ахмед Ахмедов, в деня, в който в лудогорското градче отбелязват 7 години от потопа, отнел живота на осем души, между които и едно дете.

Молебен в църквата "Свети Димитър" събра десетки хора. "Ние сме преживели ужаса на водния ад, знаем как се чувстватг сега хората в Мизия. Призовавам всеки, който може да им помогне, а на тях казвам да съберат сили, за да продължат.", каза през сълзи Красимира Бобева, която бе сред богомолките в храма. Молитва бе отслужена и в джамията в града.

Зачестилите бедствия трябва да заострят вниманието на властта и на хората. Гражданите трябва да застраховат имотите си, а държавата да помисли за стратегически решения, които да минимизират щетите от подобни катаклизми, смята кметът Ахмедов. Градоначалникът сподели, че в тяхната община броят на застрахованите имоти рязко е скочил след трагедията и всяка година броят на полиците бележи ръст. За жалост недоимъка в държавата пречи на публичните власти да се грижат за инфраструктурата. Коритото на прелялата преди 7 години река Хлебаровска отново е затънало в бурени, а отишлото си вече правителство е отпуснало само 2 600 лева за почистване на дерето. Няма желаещи фирми да се заемат с тази поръчка, защото предвидената сума е далеч по-малка от необходимото, оплака се кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай