Хлапета играят около тракийски гробници

Хлапета играят около тракийски гробници | StandartNews.com

Съкровището от Могиланската могила открито на строеж

В центъра на Враца изкопали момиче със златен венец и обеци със сфинксове

Мястото, на което преди 5 десетилетия е направено едно от най-значимите археологически открития в Северозапада - гробниците от Могиланската могила, днес събира децата на Враца за игра. Историческото богатство е открито по време на строеж на жилищна кооперация, която така и не била издигната.

Зеленият парк е в центъра на града и се посещава ежедневно от десетки майки и хлапета. Туристите, които прекрачват прага, за да видят къде е открито златното съкровище, се броят на пръсти. Въпреки указателните табели на Регионалния исторически музей, които са поставени на мястото, срещат се и местни жители, които не знаят, че през зимата на 1965 г. група археолози остава без думи от откритото под земята. В продължение на години археологът от Враца доц. д-р Нарцис Торбов прави проучвания на намереното съкровище, които събира в книгата си "Могиланската могила на Враца", издадена през 2005 г. Преди няколко месеца, в края на 2015 г., когато се навършиха 50 г. от откриването му, на пазара излезе и каталог със съкровището.

"Издаването му беше необходимо, тъй като трябваше да съберем всички находки, открити в гробниците, в едно обновено издание. Каталогът е много по-обогатен с изображения и графики. В него сме събрали и всичката информация от проучванията на Могиланската могила до ден днешен", каза за "Стандарт" авторът на изданието доц. д-р Нарцис Торбов.
Книгата е компактна и е на цена от 7 лв., което я прави достъпна за туристите.

Проучването на могилния насип с три гробни съоръжения започва през есента на 1965 г. В научния си труд доц. д-р Нарцис Торбов описва, че основата на Могиланската могила е имала диаметър около 60 м, а височината й е достигала 7 м. Вследствие на проучването на могилния насип, през есента на 1965 г. и пролетта на 1966 г., са открити три гробни съоръжения. Археолозите успяват да определят хронологията на тяхното изграждане. В началото на втората четвърт на IV в.пр. Хр. е издигната на нивото на античния терен Гробница I, която е имала кръгла основа. След извършване на погребението тази гробница е засипана с пръст и се е образувала могила. Няколко десетилетия по-късно, в южната част на насипа, е изградена Гробница II. Това съоръжение също е затрупано със земя и могилата увеличила своите размери. В края на третата четвърт на IV в. пр. Хр. отново в южната част на могилния насип, но този път на основата на античния терен, е изградена Гробница III.

През есента на 1965 г. започват изкопни работи за строеж на жилищен блок. Багеристът попада случайно на железните части на тракийска колесница четириколка. Веднага от РИМ - Враца започнали официално проучване на Гробница II, осъществено под ръководството на Иван Венедиков и Богдан Николов. Сформираният екип преценил, че намерените до момента археологически материали, са част от инвентара на богат тракийски гроб. Археологическият екип решил да поеме отговорността проучването да бъде проведено през настъпващата зима. То продължило 12 дни при неимоверно лоши атмосферни условия Ч снеговалеж, дъждове и мъгла.

Най-интересни са находките в Гробница II, в която са намерили колесница с 2 коня, впрегнати в нея, ритуално убити по време на погребението. Отделно зад коленицата е открит още един скелет на кон, за който се предполага, че е допълнителен кон за водача на колесницата. Около останките на коня са открити посребрена юзда и сребърни апликации, части от украсата на конската сбруя. До коня археолозите откриват останките на млада жена без украшения и се предполага, че това е някоя от прислужниците, ритуално умъртвена заедно с господаря си по време на церемониите. Намерен е скелет на младо момиче с ръст около 145-150 см. Главата на момичето била украсена от златен венец, наподобяващ лаврови клонки. Той тежал 205 г. чисто злато. Златният венец се допълвал и от масивни златни обеци, изящно украсени в долната част с фигурки на сфинксове и растителни орнаменти. Открити са и още 47 златни апликации върху и около главата, предполага се, че апликациите са били закрепени към було с което е била покрита главата на момичето, но булото не се е запазило. В лявата й ръка е поставено огледало. До нея били открити останките на мъж, воин, заедно с въоръжението му. Открити са сребърна кнемида (наколенник носен от ездача в битка за предпазване на долната част на крака) с много богата украса на места и позлатена, 88 върха за копие, меч и бронзов шлем. Гробният инвентар се допълва от четири сребърни фиали, сребърна каничка, ритонизирана амфора, 50 глинени фигурки и други находки. В третия гроб, частично ограбен в древността, били открити скелети на мъж и жена със златни и сребърни канички, златни скъпоценности, предмети от глина, стрели със заострени железни върхове. Златната кана представя две галопиращи колесници, теглени от по четири коня и управлявани от човек в ризница.

Днес съкровището от Могиланската могила се пази в Регионалния исторически музей във Враца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай