Хиляди чакат помощ от Богородица със стрелите

Чудотворната икона на "Богородица със седемте стрели" е донесена у нас от пазителят й Сергей Фомин. Фото : Оля Ал-Ахмед

Хиляди чакат помощ от  Богородица със стрелите | StandartNews.com

Над 5000 в Габрово се поклониха на чудодейната икона

Опашка от 50 метра се изви във Велико Търново

Стотици вярващи от Севлиево, Габрово, Горна Оряховица, Стражица и Велико Търново се помолиха на Чудотворната икона на "Св. Богородица седмострелна - за успокоение на злите сърца". В Габрово над 5000 души се изредиха за една нощ в храма, който бе отворен до 6 сутринта. Във Велико Търново опашката от желаещите да се докоснат до светинята достигна 50 метра. Докато чакаха, хората можеха да се запознаят с историята на иконата, разпечатана в хиляди екземпляри от организаторите. На светинята е изобразена Богородица, която вместо Исус държи 7 стрели. На тази икона символично е изобразено пророчеството на св. Симеон Богоприемец за скръбта на Божията Майка при кръстните страдания на Нейния Син. Седемте стрели върху иконата символизират именно тези страдания.

Чудодейните сили на иконата са открити съвсем случайно

Московчанката Маргарита купила от църковен магазин иконата "Успокоение на злите сърца". На пръв поглед тя по нищо не се отличавала от другите икони, разположени на витрината. Жената я отнесла вкъщи и я поставила до другите икони. Историята разказва, че чудесата започнали да се случват веднага. Маргарита забелязала появилите се по повърхността на иконата капки. Оказало се, че това е миро. С времето Маргарита забелязвала изменения в иконата в зависимост от различни събития. Образът сякаш оживявал. Преди да бъдат взривени в резултат на терористична атака през 1999 г. няколко сгради в Москва, ликът на Св. Богородица от иконата изведнъж се изменил. Появили се резки тъмни кръгове под очите, а в къщата се разлял мирис на тамян. В деня на трагичната гибел на руската подводница "Курск" по повърхността на иконата се появили кръвоточащи рани. При направените проби се оказва кръв без кръвна група. Има също така множество свидетелства, че молитвата пред образа на иконата помага за изцеление от болести, пази от уроки и магии, неблагочестиви помисли и предпазва от зли хора и делата им. Иконата напомня на хората за спасителната за душата необходимост от милосърдие и търпимост. Пред този образ на Богородица може да се молим за защита в случаите, когато избухне всякаква вражда - семейна, съседска, в работата и т.н.. И когато започнат да враждуват цели държави, прибягват към иконата "Успокоение на злите сърца" с молба за защита от нападения, с надежда Нейните молитви към Сина й да доведат до смекчаване на злите сърца. Помага да се подобрят неблагоприятните отношения в семейството, между роднини, близки, съпрузи, а също така между родители и деца. Иконата "Света Богородица седмострелна" е

помагала и на президента на Русия Владимир Путин

Била е и в личния параклис на Медведев в резиденцията му в "Барвиха", когато е бил президент. Мълвата разказва и история, свързана с посещение в Русия на американския президент Барак Обама през 2009 г. След разговорите останали няколко неразрешени въпроси. Вечерта Дмитрий Медведев отвел Обама и първата дама на САЩ до параклис, в който се намирала иконата. На следващия ден държавните глави на Русия и САЩ подписали всички спорни точки без спорове. Твърди се, че благодарение на иконата през 2009 г. изборът на нов руски патриарх е станал само за 40 минути.

Легендата гласи, че иконата сама избира къде да пътува. Нейният пазител Сергей Фомин твърди, че не е възможно предварително да се предначертае нейният път, а това става по волята на невидими сили. За нея е изработена скъпоценна рамка, а в Московска област е построен параклис.

Днес седемте стрели на Света Богородица ще бранят Поморие, където вярващите ще могат да се помолят пред нея от 8 до 18 часа в манастира "Свети Георгий". Оттам ще започне литийно шествие с иконата до църквата "Рождество на пресвета Богородица" в центъра на града. В този храм иконата ше остане до 19 часа на 11 август, след което ще излети обратно за Русия. От Русия до България иконата идва с нейния официален пазител Сергей Фомин. Посещението на "Св. Богородица със седемте стрели" у нас се осъществява със съдействието на фондациите "Народно единение"- България, с председател Христо Маринов, "Народно единство"-Русия, с президент Александр Рапопорт, "Балкански институт за възстановяване и развитие", Архимандрит Филип - настоятел на Руското подворие в София, кметството на Поморие, със специалното съдействие на кмета Иван Алексов и директора на Руския културно-информационен център Павел Журавлев.

БЛИЦ

Мюсюлмани и православни ни посрещнаха в България

- Господин Фомин, как посрещат българите иконата?

- Изключително съм трогнат от невероятно топлото посрещане. Още при кацането ни всички митничари бяха прочели вече вестник "Стандарт", тъй като ми направи впечатление, че вестникът е навсякъде. Те отвориха багажа ми и първи целунаха иконата. Това беше невероятна гледка. Втората изненада последва веднага - иконата бе посрещната от мюсюлмани. Лично председателят на фондация "Мериям" Кемал Рамадан посрещна и се поклони на светия образ. Това е невероятно.

- Как тази икона се оказа в къщата ви и как се е озовала в кабинета на президента?

- Иконата отдавна е при нас. Купена е от магазин на метростанция "Кропоткинская" в столицата. Но след като провъзгласиха "Матушка Матрона Московска" за светица в Москва, иконата изведнъж започна да пуска миро. Това се случи през 1998 г. Тогава я приложихме към светите мощи на "Матрона" в Покровския девичий манастир. Оттогава тя реагира на световни събития с мироотделяне. А в кабинета на президента иконата е била по покана. Канят ни, ние отиваме там, където се нуждаят от помощта на чудодейния образ.

- Как се решава къде да пътува иконата?

- Никога не предвиждаме къде ще поканят иконата. Обикновено това става спонтанно, ходим там, където имат нужда от нейната помощ. Вероятно сега е дошъл моментът да дойде в България. Посещаваме затвори, старчески домове и болници. Стараем се да занесем светия образ навсякъде, където има православни руснаци, сърби, румънци и българи. Хората се молят и получават утешение.

- Ако ви поканят в Сирия, бихте ли заминали с иконата?

- Естествено, че бих заминал с иконата за многострадална Сирия, където хората безспорно имат нужда от Божията помощ и от чудодейните свойства на иконата.

- Какви още чудеса бихте споделили?

- Чудесата на иконата са безброй. Имаше една жена в град Ярославл, която бе съкрушена от това, че дъщеря й се е отдала на секта. Не понасяла икони и нищо, свързано с православието. Майката се помолила на чудотворната икона няколко поредни дни. След време изненадващо дъщерята дошла с майка си в храма, поклонила и целунала иконата и се укротила. Друг случай: двегодишно момиченце изяло пълна купичка с кучешка храна, вследствие на което получава отравяне, лекарите не можели да се справят. Майката се сетила, че притежава миро от нашата икона. Дала го на детето и цяла нощ се молила. На сутринта станало чудо - момиченцето било оздравяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай