Хибридно слънчево затъмнение ще наблюдаваме днес

Рядкото явление ще вижда от най-южната част на България

Хибридно слънчево затъмнение ще наблюдаваме днес | StandartNews.com

София. Доста рядко слънчево затъмнение ще може да наблюдаваме днес. То се вижда от определени положения и позиции. Хибридното затъмнение се вижда от една страна като пръстеообразно, а от други места - като пълно слънчево затъмнение. Това обяснява директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" Никола Петров пред „Фокус".

Затъмнението ще започне над Мексиканския залив, ще премине през Атлантическия океан, и ще завърши над Африка, Средиземно море и Арабския полуостров. В тази връзка то ще може да се види само от най-южните части на Европа.
На явлението ще се насладят и хората на север в Южна Америка, на юг в Северна, в Мадагаскар, Близкия Изток и Африка.

У нас ще може да видим Хибридното слънчево затъмнение от най-южната част на страната. В Бургас то ще започне в 15, 35 часа. Експерти посочват, че затъмнението не трябва да се гледа с просто око и директно към слънцето, а със специални очила.

Друго пръстенообразно слънчево затъмнение ще има чак на 29 април 2014 г, а през май 2015 година ще наблюдаваме пълно слънчево затъмнение.

Директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" обяснява още, че през периода октомври – ноември предстои друго интересно явление. То е свързано с наблюдението на една голяма комета с повече от 10 км диаметър. Тя ще се доближи много близо до Слънцето и ще изпуска газове от себе си, а отразяващата се слънчева светлина от тях ще я направи изключително ярка. Нейният цвят ще бъде сравним с луната по време на пълнолуние. Астрономът твърди, че комета с такава яркост и интензивност на светлина не е била наблюдавана от стотици и може би хиляди години. Кометата ще се вижда и от Северното полукълбо на Земята, т.е. и от България, уточни Петров.

Гледайте затъмнението на живо ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай