Хасково иска 19 водоноски от военните

Хасково иска 19 водоноски от военните | StandartNews.com

Наводнена помпена станция е причин за безводието

Хасково. Областният управител на Хасково Добри Беливанов иска от военния министър 19 водоноски за селата в региона, които са все още без вода. Това са населените места в общините Свиленград, Харманли и Любимец в областта, които се снабдяват от помпена станция Момково.

Решението за снабдяване с водоноски беше взето на спешно съвещание, свикано от областния управител, на което присъстваха всички служби, за да докладват за обстановката в областта. Без вода е и бежанският лагер в с. Пъстрогор.

Помпена станция Момково е проблемна, тъй като там е скъсана дигата на две места и са залети хиляди декари земеделски земи, както и самата станция. Работата по отстраняване на повредата може да започне, сред като се оттегли водата и се подсуши съоръжението. Според прогнозите това ще стане поне след седмица.

От РЗИ вече предупредиха населението на селата, в които има безводие, да не консумират вода от местните водоизточници – кладенци, чешми, извори, тъй като тя е замърсена.

След срещата при областния управител стана ясно още, че обстановката в Хасковско като цяло се нормализира.

Няма села, в които да е нарушено енергоснабдяването. Нивото на р. Марица спада при Пловдив, Първомай, Димитровград и Свиленград. Нивото на р. Тунджа също спада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай