Харизмата е изкуство

Харизмата е изкуство  | StandartNews.com

Правилата по пътя към лидерството се усвояват трудно, но завинаги
Моралът е по-важен от магнетизма, уточняват експертите

На върха има място за всеки - както е известно от теориите и практиките, дискутирани в "Как да печелим приятели и да влияем на другите" на Дейл Карнеги. Според тях няма проблеми човекът с голяма харизма не само да пробива, но и да очарова, докато се качва стъпало по стъпало към върха. Повечето хора вярват, че това е качество, с което се раждаш. Но ново проучване разкрива, че е умение, което може да бъде придобито. Притежаваш ли много добре развити емоционални и социални умения за общуване, си в хармония с повечето личности около теб. Дарбата да се изразяваш ясно, непосредствено и категорично по всяка тема гарантира почитатели и успешна кариера. А от тях до лидерството е само една крачка. Но да не забравяме, че харизмата може да бъде употребявана и с користна цел - да подведе, да създаде илюзии. Не липсват и жертви на измамни омайници. Ето защо моралът е много по-важен от магнетизма.

Всичко и всички обаче се поддават на тренировка, коментира блогърът Марк. Той е убеден, че промяната на някои модели в поведението и мисленето е задължителна. И определя 20-те правила на магнетичния човек.

1. Върши правилните неща. Никога не се страхувай да правиш това, което сърцето ти чувства като редно - особено, ако залогът е щастието на друг.

2. Не се увличай по повърхностни преценки. Големите умове дискутират идеи, средните - събития, малките - клюкарстват. Вярната стратегия е: ако не разбираш някой, задавай въпроси.

3. Издигай другите нагоре. Уважавай и стимулирай свободния прогрес на останалите. Така те израстват.

4. Окуражавай, всеки има нужда от това.

5. Бъди позитивен. Мисли положително. Говори каквото трябва. Извинявай се бързо, прощавай още по-бързо.

6. Приеми своята уникалност. Не жертвай ценно време от живота си в гонене на невъзможната задача да бъдеш някой друг.

7. Прави нещата, за да се забавляваш и заради страстта.

8. Бъди нежен.

9. Отхвърли нуждата винаги да имаш право. Не е задължително някой друг да е сгрешил, за да се чувстваш безгрешен.

10. Бъди лоялен и честен към партньорите си.

11. Дръж ума си отворен за всички промени, които ти се налагат, за да пораснеш и да се развиеш.

12. Вярвай в себе си и във всичко, което си. Бъди убеден, че вътрешната ти сила е по-велика от препятствията. Знай, че само ти можеш да направиш най-важното за себе си.

13. Вярвай в мечтите си. Бъди убеден, че този, който се надяваш да станеш някой ден, е много голяма част от този, който си днес.

14. Знай, че можеш да направиш всичко с живота си, като първо преодолееш страха от това да се пробваш. Поеми по някакъв път, като вземеш сложно решение и предприемеш действие. Започни да отстраняваш неща, които отнемат от щастието ти, и включвай други, които добавят към живота ти още живот.

15. Прегърни възможностите на утрешния ден. Без съжаление. Без да гледаш назад и да те дърпа миналото. Осъзнай и приеми възможната поява както на най-прекрасни събития, така и на ужасяващи провали.

16. Слушай повече, отколкото говориш. Задавай въпроси, усмихвай се и гледай събеседника в очите. Не давай съвети, ако не ти ги искат.

17. Остави настрана своите проблеми. Никога няма да се сближиш истински с някого, ако си фокусиран върху собствените си дела. Отдай цялото си внимание! Малко хора умеят това. Именно затова те са толкова желани за компания.

18. Харизматичните персонажи никога не мислят какво могат да спечелят при общуването с другите. Те по-скоро мислят за това, което могат да дадат. Защото да даваш е единственият начин да създадеш истинска връзка.

19. Думите влияят върху настроението. Вместо "Ти трябва да направиш", кажи "Би било добре да..." Всички искаме да сме заобиколени от щастливи и ентусиазирани хора. Тъкмо твоето слово кара другите да се почувстват по-добре, а това вече вдига тонуса и емоциите на самия теб.

20. Магнетичните не обсъждат чуждите провали, но с готовност говорят за своите неуспехи. Признават с лекота грешките си. Те не иронизират другите, но нямат проблем да иронизират себе си. Защото никой няма да се смее зад гърба ти, ако има възможност да се смее с теб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай