Хари Белафонте получи почетен Оскар

Хари Белафонте получи почетен Оскар | StandartNews.com

Лос Анджелис. Американският певец и актьор Хари Белафонте, френският сценарист Жан-Клод Кариер, японският аниматор Хаяо Миядзаки и ирландската актриса Морийн О'Хара бяха удостоени с почетни награди Оскар.

Четиримата получиха статуетките на шестата годишна церемония за Наградите на губернатора, която се състоя в Лос Анджелис.

87-годишният Белафонте освен успешен певец и актьор е и активен борец за граждански права на цветнокожите в Америка.

Получавайки специалния приз Белафонте се присъедини към елитната компания на носителите на "голямата четворка" най-престижни отличия в развлекателния бизнес - "Оскар", "Грами", "Еми" и "Тони".

Морийн О'Хара е най-известна с ролите си в "Чудото на 34-а улица" и "Синдбад Моряка". Актрисата редовно е работила с режисьора Джон Форд. О'Хара се е снимала в пет негови филма, сред които "Тихият човек" с легендарния Джон Уейн.

Известният японски аниматор и съосновател на студио "Гибли" Хаяо Миядзаки беше почетен за изключителния си принос към кинематографичното изкуство. 73-годишният Миядзаки печели "Оскар" за анимация за "Отнесени от духовете" (2002).

83-годишният Жан-Клод Кариер започва кариерата си като писател, преди да се пренасочи към филмовите сценарии. През 1962 г. печели "Оскар" като съсценарист на късометражния филм "Честит рожден ден" заедно с Пиер Ете. Кариер редовно е работил с прочутия испански кинодеец Луис Бунюел. Автор е на сценариите на повече от 100 филма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай