Хакнаха сайта на Патриаршията заради нападение над джамия

Хакнаха сайта на Патриаршията заради нападение над джамия | StandartNews.com

София. Уебсайтът на Българската православна църква и Светия синод осъмна с турския флаг на черно-червен фон и войнствен "саундтрак". Хакерите се представят като Milli Güçler Taifesi и говорят от името на "турско-мюсюлманското малцинство". Те обясняват, че са атакували сайта на патриаршията в отговор на вандалските нападения на футболни агитки над Джумая джамия в Пловдив. Преди 3 месеца - на 14 февруари, организирани футболни фенове потрошиха стъкла и нанесоха щети на храма по време на гледането на делото за вакъфските имоти.

Milli Güçler се превежда като "народна власт". Групата се определя като част от "Анонимните" - световно движение на хакери, борещи се срещу правителства и корпорации и оказващи им натиск чрез кибер атаки.

На страницата на Светия синод хакерите са публикували следното съобщение:

"Официалният сайт на Българска Православна Църква е ударен в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в град Пловдив.

Такива актове са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България, това е и нападение срещу културното наследство на страната,защото джамиите са част от културата, те са част от културното наследство на България.

Който и да е организатора, който и да стои зад тази варварска агресия трябва да знае че турско-мюсюлманското малцинство не е беззащитно и че има сили които бдят и са готови да го отбраняват.

Мълчанието на Българската Патриаршия следва да се тълкува като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове.

Наказателните действие срещу враговете на турско-мюсюлманското малцинство от страна на Milli Güçler не са нито първи нито последни. Атаките ще продължават с пълна интензивност. Все по-често ще чувате нашия глас и ще виждате нашата сила.

Milli Güçler иска да напомни че няма нищо против християнството и че удара представлява реципрочна мярка срещу зачестилите физически посегателсва над ценностите на турско-мюсюлманското малцинство."

Главният секретар на Мюсюлманското вероизповедание Ахмед Ахмедов заяви пред "Дарик" радио, че Главното мюфтийство осъжда категорично хакерската атака на сайта на Българската православна църква. По думите му този начин на противопоставяне е абсолютно недопустим в съвременните условия.

„Мюсюлманско вероизповедание и Българската православна църква имат много добри отношения и ние не желаем по никакъв начин те да бъдат саботирани. Остро осъждаме този вандалски акт и се надяваме скоро сайтът да бъде възстановен", каза Ахмедов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай