Бой между националисти и жандармерия в Пловдив

Бой между националисти и жандармерия в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Най-малко двама протестиращи са със спукани глави след бой със жандармерията, която охранява протеста на националисти в Пловдив. Футболните фенове пробиха кордона от жандармеристи в близост до офиса на ДПС в града и замеряха служителите на реда с павета. Полицаите извадиха палките и подгониха с тях нарушителите. Има кръв и ранени, дойде линейка. 

 

Общинският съветник от "Атака" от Стара Загора Михаил Михайлов също пострада, но от ръцете на протестиращите. Пред джамията те крещяха "Долу Волен Сидеров" и обиди по адрес на лидера на "Атака". Михайлов опита да защити името на водача на партията си и запалянковците му се нахвърлиха, наш репортер видя кръв по главата му. Националистически настроените агитки са сред традиционния електорат на "Атака" и от няколко месеца изразяват шумно недоволството си от поведението на партията и лидера й Волен Сидеров. 

 

Днешният митинг на организацията на футболните фенове е по повод делото, което се гледа на втора инстанция в пловдивския Апелативен съд за собствеността на Куршум джамия в Карлово. Първоинстанционният съд присъди храма на главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание. В момента джамията е паметник на културата, а не действащ храм. Въпреки, че заседанието приключи, митингуващите продължиха да вилнеят из града и нападнаха храма Джумая джамия с павета, като изпотрошиха стъклата му. 

 

На парламентарното заседание сутринта групата на "Атака" напусна демонстративно залата по време на изказването на Хюсеин Хафъзов от ДПС след гласуването на текстове от Изборния кодекс. Предложението на депутатите от ДПС включваше възможността предизборна агитация да се води на език различен от български, като се осигури превод. Мнозинството в парламента отхвърли предложението, което накара Лютви Местан и депутати от неговата група да защитават пламенно от трибуната правата на малцинствата. По този въпрос БСП, ГЕРБ и "Атака" се обединиха и гласуваха заедно. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай