Потрошиха стъклата на джамията в Пловдив

Потрошиха стъклата на джамията в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Футболни фенове потрошиха с павета прозорците на Джумая джамия в Пловдив. Те се събраха на протест срещу съдебно решение, с което на главното мюфтийство се присъжда собствеността на Куршум джамия в Карлово. Общината обжалва на втора инстанция.

 

Джумая джамия в центъра на Пловдив е имот на мюфтийството и действащ мюсюлмански храм. Протестиращите около 2000 души хвърлят самоделни бомбички и димки, пеят патриотични песни и скандират лозунги срещу Турция. С коли и автобуси пристигнаха агитки от Карлово, Казанлък и София, за да се присъединят към съмишлениците си в Пловдив. 

Тълпата окупира турското консулство в града, хората обикалят около сградата, крещят и призовават консула да излезе. Нямат намерение да се разотиват.

 

В началото на митинга беше прочетена декларация, приета от община Карлово, в която се твърди, че Турция е извършила геноцид над българския народ по време на Илинденско-Преображенското въстание. 

 

Жандармерия е блокирала целия град от сутринта, униформените имат подкрепления от колеги от цялата страна. 

 

Днес Апелативният съд в Пловдив заседава по делото за Куршум Джамия в Карлово. Заседанието приключи с решение за произнасяне на съда в едномесечен срок. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай