Езикът на предизборната кампания скара депутатите

Езикът на предизборната кампания скара депутатите | StandartNews.com

София. Лют скандал се разрази в Народното събрание в началото на пленарния ден. Причината бе спорният текст от новия Изборен кодекс, който определя на какъв език може да се води предизборната кампания. Споровете по него започнаха още снощи, но така и не се стигна до гласуване. ГЕРБ и "Атака" настояваха изборната кампания да се води само и единствено на български език. От ДПС пък поискаха в кодекса да се допише, че в случаите, когато се използва език различен от българския, трябва да бъде осигурен и превод. От левицата снощи стояха настрана и не взеха участие в горещия дебат.

 

Днес все пак БСП гласува заедно с ГЕРБ и "Атака", което вбеси депутатите от ДПС. "Този текст е дискриминационен", посочи от трибуната лидерът на Движението Лютви Местан. И посочи, че с това решение Народното събрание е изпратило силен сигнал към европейските парламенти. "Каквото ви е отношенията към малцинствата в България, такова ще е отношението и към българските малцинства в другите страни", посочи още той. И запита "Ами ако Греъм Уотсън (б.р - лидер на групата АЛДЕ в Европейския парламент, на която ДПС е член) дойде да води кампания у нас, на какъв език да говори?" Подвикване от ГЕРБ - "Да научи български!" - нажежи още повече напрежението.

 

Изказването на Хюсеин Хафъзов (ДПС) обаче взриви залата. "Искам да живея свободен и съм готов да заплатя за свободата си", заяви той. И изброи няколко турски имена на хора, които са лежали по затворите, защото са отстоявали свободите си. В изказването си той включи името и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

В този момент с викове депутатите на ГЕРБ излязоха от залата. След шумна реакция и демонстративно хвърляне на листове хартия, "Атака" също напуснаха банките си.

 

В опит да успокои страстите, Лютви Местан излезе на трибуната и обясни, че изброените имена са на български, а не на турски граждани. Съпартиецът му Хамид Хамид пък посочи, че депутатите от БСП са му казвали в кулоарите, че майчиният език трябва да е разрешен в кампанията, но "ще загубим няколко гласа на изборите".

 

След като "Атака" и ГЕРБ излязоха, националистът Десислав Чуколов поиска поименна проверка на кворума, като посочи, че му е ясно, че повече от половината депутати са напуснали залата. "Пак ще направи Народното събрание икономия, усещам", заяви председателят на парламента Михаил Миков, след като стана ясно, че няма нужния кворум за работа. Оказа се, че 111 депутати са в зала и Миков закри заседанието. Според правилника следващото ще е в сряда, посочи още той.

 

В началото на заседанието пък депутатите от ДПС не се регистрираха в знак на протест и влязоха в пленарната зала чак след обявяването на началото на заседанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай