Гробницата на Тутанкамон е реставрирана

Световноизвестната гробница на египетския фараон Тутанкамон беше реставрирана така, че да бъде съхранена за следващите поколения и вредите от туристическите потоци да бъдат сведени до минимум...

Гробницата на Тутанкамон е реставрирана | StandartNews.com

Световноизвестната гробница на египетския фараон Тутанкамон беше реставрирана така, че да бъде съхранена за следващите поколения и вредите от туристическите потоци да бъдат сведени до минимум, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Тази задача беше поверена на 25 специалиста от Консервационния институт Гети, които осъществиха дългогодишни изследвания. В четвъртък бяха официално представени разработките за намаляване на драскотините , на прашните и микробиологични замърсявания, предизвикани от дишането и влагата, внасяна от туристите. Изградена е нова вентилационна система, платформата за туристите е била отдалечена от стенописите, които са били консервирани и вече не са обект на развитие на микроорганизми.

Непокътната гробница на Тутанкамон който е управлявал Египет преди повече от 3000 години, беше открита през 1922 година от Хауърд Картър в Долината на царете. Тя се намира на западния бряг на река Нил в Луксор. За мнозина младият владетел олицетворява славата и блясъка на Древен Египет. Неговата гробница беше отрупана със злато и артефакти, говорещи за несметните богатства на Осемнадесетата династия, властвала в Египет от 1568 до 1315 г. пр.Хр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай