Грижата за добруването на хората е обща грижа

Грижата за добруването на хората е обща грижа | StandartNews.com

Национална конференция на тема „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права" се провежда днес в Народното събрание и в Софийския университет. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ.

Събитието събра депутати и представители на президентската институция, Министерски съвет, Конституционния съд, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, прокуратурата, Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, омбудсмана, БНБ, Сметната палата, както и преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски" и Нов български университет.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати по повод годишнината поздравителен адрес до организаторите и участниците във форума. В приветствието се казва:

„На този ден преди точно 25 години Великото Народно събрание прие сега действащата демократична конституция на Република България. Конституция, която утвърди свободата на вероизповедание като основно и ненакърнимо човешко право, призна историческата роля на Българската православна църква за България и българския народ, и ѝ гарантира свободата да осъществява народополезното си служение в обществото.

Ние имаме разбирането, че грижата за добруването на хората е обща грижа на духовната и светската власт в една държава. Църквата, макар и отделена от държавата не е отделена от народа си и доколкото православните християни в България са и граждани на тази страна БПЦ и Българската държава заедно носят задължението за съхраняването на исконните нравствени ценности, народностната ни култура, мирът и справедливостта в обществото. Конституцията е атестация за зрелостта и духовния ръст на даден народ. Тя изразява националната идея относно основни принципи за живота на обществото и определя целите за развитието му. Затова на нас не ни е безразлично какъв е основния закон в нашата страна.

Едно законодателство е дотолкова добро и съзидателно, доколкото лежи на здравия фундамент на т. нар. традиционни ценности утвърждаващи доброто, справедливостта, мира, семейството, родолюбието, взаимното зачитане и любовта между хората. Тези ценности се съдържат в историческия опит на народа, в културата му в духовния му опит в отличаването на доброто от злото, справедливо и несправедливо, редно и нередно. Историята ни показва как измислените ценности се превръщат в идеология и в крайна сметка водят до катастрофални трудно преодолими последици.

Като молим Господа, утвърдил най-висшия закон – този на безусловната и никога не отпадаща любов, пожелаваме на всички вас - организатори и участници в конференцията - успех в настоящата ви работа и там, където Бог ви е поставил на служение. Призоваваме над всички вас Божията благодат и нека „Бог на любовта и на мира" (2Кор. 13:11) да бъде с всички нас!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай