Гришата се пожертва, за да спаси момиче (ОБЗОР)

Гришата се пожертва, за да спаси момиче (ОБЗОР) | StandartNews.com

Мъртво вълнение отнесе оператора на "Живи легенди" и "Революция Z" в Рая

15-годишната рускиня е невредима, погребват Кумитски днес в София

Григор Кумитски - един от най-известните ни млади оператори, отлетя на небето, след като спаси от удавяне 15-16-годишна руска девойка в Албена. 36-годишният кинаджия, снимал филмите "Чужденецът", "Стоичков" и "Живи легенди", както и сериалите "Фамилията", "Кантора Митрани", "Домашен арест", "Забранена любов" и "Революция Z", загина като герой привечер в петък. За "Стандарт" д-р Ивайло Христов, ръководител на Медицинския център в курорта, разказа, че инцидентът е станал към 19,30 ч, когато вече плажът бил неохраняем. "Бях съвсем наблизо до мястото на трагедията и буквално за 2-3 минути бях на плажа. Момичето бе извадено от водата, а хора наоколо и дори парамедикът от екипа на смяна се хвърлиха да спасяват момчето.

Вълните бяха изключително високи

и това бе в рамките на два-три дни, придружени с изключително силно мъртво вълнение. Повикахме линейка през 112 и я изпратихме в болницата в Добрич, откъдето по-късно разбрахме, че е добре и няма никакви проблеми. За съжаление, не успяхме да спасим момчето, което си отиде заради нейния живот. Самонадеяни при изключително лошо вълнение - не разбирам какво правят и защо влизат във водата", гневеше се д-р Христов. Нелепият инцидент с Гришата, както го наричат приятели и колеги, върна спомена на лекаря за друг подобен случай отпреди година. Било по време на наводнението през юни. Руска туристка решила

да си прави селфи на фона на бедствието

когато я помела огромна вълна, разказва д-р Христов. Тогава целият екип на линейката, която била в района, едва не загинал, за да я спаси.
Шефът на водните спасители в Албена - Стоян Вълчев, пък разказа, че той самият с колело се е върнал на мястото на инцидента с Кумитски след края на работния си ден. "Когато пристигнах, момчето беше извадено и два екипа лекари повече от 20 минути го реанимираха в опит да го спасят. За жалост - без резултат", сподели Вълчев. Той също разказа, че 3 дни морето е било изключително опасно и спасителите непрекъснато са работили с червен флаг, като дори не са пускали плажуващите да се къпят. "Туристите трябва да бъдат изключително дисциплинирани и да спазват указанията. Подобен инцидент имахме в началото на сезона с немски турист, но, слава Богу, без фатален край. На помощ да извадят момчето от водата са се притекли много хора, в това число и спасители, които са били в района на инцидента, но късно", призна Вълчев. Дългогодишни морски вълци пък припомниха, че на Илинден морето се обръща и винаги взема жертва. Сега, след трагедията с Гришата, се успокоило. Суеверните виждат в това знак и смятат, че

св. Илия си е взел "курбана"

и се е укротил.
Безутешни обаче остават близките на Гришата и стотиците му приятели. Вчера "Фейсбук" почерня от траурните лентички на профилите на актьори, режисьори и сценаристи. Колеги се сбогуваха с Кумитски и качваха снимки от съвместната им работа. "Сбогом, Гриша. Много ни липсваш, приятелю. Ще останеш винаги в сърцата ни", написа Ники Илиев, с когото Кумитски снима "Чужденецът" и "Живи легенди". За втория филм - който бе истински хит през 2014 г., Григор взе приза за най-добър оператор на фестивала в Монако. Загиналият кинаджия има и други престижни награди - през 2012 г. печели приза на професионалната гилдия на "Медиамикс" - "Златна корона", за снимките на сериала "Кантора Митрани". "Къде така, бе, Гришка, нали щяхме пак да работим заедно! Има толкова много за снимане! Сбогом и огромно БЛАГОДАРЯ!

Благодаря за филмите и усмивките!

написа сценаристът Георги Иванов, с когото са работили по няколко сериала. "Познавам го от НАТФИЗ и от "Митрани"... Помня усмивката му... И сега търся и не намирам в себе си сили, които да накарат мен или близките му да простят на Бог за това, че го взе...", написа пък драматургът Свети Йордан Славейков.
"27.07.2015 - 14,00 ч, в църквата на централните Софийски гробища, ще изпращаме един герой. Моля, всеки да носи със себе си по един хубав спомен с него!", призова вчера жената до Григор и майка на сина му Матю - Миглена Димова.

"Гриша толкова ме заболя. Ти беше една от най-светлите ми срещи. Никога няма да избледнее спомена. Обичам те с цялото си сърце. И вече толкова ми липсваш", сбогува се на стената му във "Фейсбук" и актрисата Ваня Цветкова.

Ще покажа на сина ни света и няколко планети

Миглена Димова, жената до Григор
/снимка/

Не зная как се изпращат съобщения на небето, затова се извинявам на всички, които ще се възмутят, че пиша тук.
Пиша ти, за да ти кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ! Благодаря, че избра точно мен да бъда майка на сина ти, благодаря, че ме научи на всичко, което зная и че ме направи такава, каквато съм. Зная, че най-голямата ти мечта е аз и Матю да бъдем щастливи и сега искам да ти обещая, че ще направя всичко, това да е така. Ще го водя на летището с часове да гледаме самолетите, ще отговарям на три въпроса всяка вечер, плюс приказка за Буба Лази, ще го мия в морето, когато е целият в сладолед, ще му покажа големия свят, плюс няколко планети, но единственото нещо, което няма да направя, е да позволя да те забрави. Не зная друго дете да обича толкова баща си. Вашата връзка е феномен за мен. Сега ти ми обещай нещо! Обещай ми да му сбъдваш поне по едно желание на ден и винаги да го пазиш! Липсваш ни, тате!

(Във "Фейсбук")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай