Гръцки фермери „залостиха” ГКПП – Кулата - Промахон

Гръцки фермери „залостиха” ГКПП – Кулата - Промахон | StandartNews.com

Стотици гръцки фермери с тракторите си блокираха за над 5 часа ГКПП – Кулата – Промахон в понеделник. Те спряха движението на моторни превозни средства към 12,30 часа и до 17,00 часа не вдигнаха „тапата" на граничната бразда. „Нямаме никаква яснота ще отпушат ли движението и кога. Досега гръцките полицаи владееха положението и след два часа блокада освобождаваха трасето. Но сега всичко е в ръцете на протестиращите гръцки фермери", признаха от ръководството на Митница Югозападна. Поне на ГКПП – Илинден – Ексохи блокадата е вдигната към 15,00 часа. Съветват се водачите на МПС да минават през този граничен пункт, тъй като не се знае докога ще продължи блокадата на ГКПП – Кулата.

Протестът на фермерите от Гърция е срещу готвените нови рестриктивни данъчни ставки. Засега стачката се контролираше от синдикалните лидери, но фермерите край Серес, които са изсипали и паркирали над 1000 трактора пред ГКПП-Промахон, са изявили желание блокирането на пункта да стане безсрочно. Драстичните протестни действия ще доведат до загуби за наши и чужди фирми. Това вече се случи преди години и стачката на гърците се превърна в ад за дружествата, някои от които фалириха.

Земеделците от региона на Серес започнаха с протестите още на 15 януари. Обстановката на ГКПП-Кулата-Промахон е непредсказуема. „Пътуването в границите на ЕС трябва да е свободно. Затова нека гръцките власти да си решат проблема с фермерите, за да не страдаме ние. Дано не само България, но и останалите европейски държави реагират остра, за да бъде затворена границата в продължение на дни", негодуват наши тираджии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай