Градският шум увеличава риска от деменция

Около 50 милиона човека в целия свят страдат от болестта

Градският шум увеличава риска от деменция | StandartNews.com

Повишеното ниво на градски шум увеличава риска от деменция. Това установи изследване, в което са взели участие над 5 хиляди американци на възраст над 65 години. При 30% от участниците лекарите са диагностицирали леки когнитивни нарушения, а 11% вече са били с Алцхаймер. За да проверят как нивото на градския шум може да повлияе на подобни нарушения, учените проверили условията, в които участниците в експеримента са живели през последните 5 години и какво е нивото на шум близо до домовете им.

Оказало се, че при шум, надвишаващ с 10 децибела допустимите нива, незначително снижение на умствените функции се наблюдава с 36% по-често, а вероятността от развитие на Алцхаймер – с 30%. Тези данни свидетелства, че повишеното ниво на шум в градовете може да окаже влияние върху мозъчната дейност на възрастните хора, заяви Сара Едър – един от авторите на проучването.

По данни на СЗО, около 50 милиона човека в целия свят страдат от деменция, а две трети от тях имат Алцхаймер, предаде БГНЕС. Броят им се увеличава всяка година и според някои прогнози, до 2050-а те може да надхвърлят 130 милона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай