Готвят по-високи глоби за автомобилите без винетки

Готвят по-високи глоби за автомобилите без винетки | StandartNews.com

Ще се въведат по-големи санкции и глоби за автомобилите без винетки. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след правителственото заседание.

Министър Павлова уточни, че на срещата на министрите е взето решение за удължаване на срока за постановлението за смесената система – електронна винетка за леките коли и ТОЛ-такса за тежкотоварните. По думите, ѝ с удължаване на процедурата ще бъдат направени и промени в законодателството.

Лиляна Павлова заяви, че аргумент за това са летните проверки, които са показали, че транзитно преминаващите т. н. гастарбайтери не заплащат винетни стикери. "Проверките показват, че българите си купуват съвестно винетни стикери, но транзитно преминаващите не заплащат. Държат ги в жабките на колите си, има случаи дори на непродупчени стикери. Не се спазва и законът всеки винетен стикер да е с регистрационния номер на колата", обясни Павлова. Регионалният министър допълни, че се виждат ТИР-ове с винетки от април.

Министър Павлова обясни, цитирана от Фокус, че във времето за изпълнение на новата система за смесено заплащане за ползване на пътища ще бъдат внесени промени в Закона за движение по пътищата, с които ще бъдат въведени по-големи санкции и глоби. По думите ѝ, таксите ще се събират на територията на страната, а автомобилите без винетки ще бъдат спирани от движение докато не се платят глобата. Павлова добави, че срокът за изпълнение на новата система е 12 месеца.

"Процедурата за смесената система за заплащане на пътищата ще бъде обявена през следващата седмица, така че до въвеждането ѝ ще трябва да сме готови с промените", каза още министър Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай